nieuws

Onderzoek naar vier sporen in tunnel Delft

bouwbreed

De spoortunnel in het centrum van Delft krijgt waarschijnlijk alsnog vier sporen. Minister Eurlings (verkeer) laat momenteel een quick scan uitvoeren naar de vervoersprognoses. Bij relatief hoge verwachtingen wil het Rijk alsnog meteen kiezen voor vier sporen, ondanks de extra investering van “enkele tientallen miljoenen euro’s” liet hij gisteren de Tweede Kamer weten.

Deze zomer moet al duidelijkheid komen over het aantal sporen, want het is de bedoeling om volgend jaar met de bouw van de spoortunnel in het centrum van Delft te beginnen. Eurlings draagt daar 344 miljoen euro aan bij.
De spoorzone is een ontwerp van Joan Busquets en voorziet naast de 2300 meter lange tunnel ook in 1500 huizen en kantoorruimte. Het was aanvankelijk de bedoeling alleen de ruimte te reserveren voor een tweede tunnelbuis. Naar aanleiding van de mogelijke spoorverdubbeling tussen Rotterdam en Den Haag is de discussie over de Delftse tunnel opgelaaid. “Straks een tunnelbuis graven is natuurlijk heel veel duurder”, aldus Eurlings. Maar de minister wil voorkomen dat er een ongebruikte tunnelbuis komt te liggen.
Regeringspartijen CDA en PvdA drongen gisteren bij de minister aan op een tweede ronde bij de spoordoorsnijdingen in steden. Naast Delft kregen 46 gemeenten de afgelopen jaren een subsidie van in totaal 300 miljoen euro om spoorzones in stadscentra aan te pakken. Gemeenten als Heerlen en Sittard vielen echter buiten de boot. Eurlings voelt wel wat voor een nieuwe ronde, maar moet nog wel op zoek naar geld.
De kans dat er een tunnel in de Hanzelijn bij Hattem komt, is zo goed als verkeken. De minister wijst op minimaal 100 miljoen euro budgetoverschrijding en minimaal twee jaar vertraging. Volgens Eurlings wordt de spoorbrug over twee maanden gegund. Stopzetten van die procedure en alsnog kiezen voor een tunnel levert minimaal twee jaar vertraging van de hele Hanzelijn op. Zowel de PvdA als de SP toonde zich gevoelig voor dat argument. Op het moment van sluiting van de krant was de mogelijkheid nog open voor het indienen van een verstrekkende motie.

Reageer op dit artikel