nieuws

Nieuwe professional is kritisch en volwassen

bouwbreed

Hoe krijgt de Afsluitdijk meer spuicapaciteit, hoe ziet een duurzaam Zeeuws recreatiepark eruit en hoe voorkom je dure sloopkosten van een afgeschreven booreiland? De beste Nederlandse studenten bouwkunde en civiele techniek streden vrijdag in Utrecht met uiteenlopende plannen om twee felbegeerde prijzen.

De Civiel Award die werving en selectiebureau Vitae voor de twaalfde keer uitreikte, wint flink aan populariteit. Het aanbod was met twaalf civieltechnische afstudeerprojecten nog nooit zo hoog. “De prijs krijgt steeds meer aanzien en opleidingen beseffen meer en meer dat ze zich hier kunnen laten zien”, constateert Hein Pouw directeur van Vitae. “Ook onze opdrachtgevers, onder wie ingenieursbureaus en aannemers zijn goed van de partij.” Pouw constateert dat het niveau van de presentaties elk jaar beter wordt. Bovendien is de nieuwe professional kritischer en meer volwassen. “Hij kijkt verder dan de glimmende voorgevel.”

Bouw Award

De beste bouwkundige studenten kregen naast de Civiel Award ook de Bouw Award uitgereikt. Twee vakjury’s beoordeelden gezamenlijk 23 projecten op basis van presentatie, innovatie, technische uitvoerbaarheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
De jury’s hadden het lastig. In plaats van drie finaleplaatsen gaf de jury van de Civiel Award er vier weg. Twee van de vier genomineerde projectgroepen toonden een studie naar het crematorium van de toekomst. Materiaalgebruik en functiescheiding leidden tot verrassende ontwerpen. Ook het Zennez-kuuroord op een gemaal aan de Waddenzee viel bij de deskundigen in de smaak. Schapen kunnen op dijkniveau hun weg onder het kuuroord vervolgen. De constructieve uitwerking van een ontwerp van een nieuw filmmuseum aan het IJ leverde de laatste nominatie op.

Civiel Award

De jury van de Civiel Award was wel in staat drie projecten te nomineren. ‘De schutsluis met bentonietscheidingssysteem’, scheidt schoon en verontreinigd water. Ook een uitgebreid onderzoek naar een ‘Extra spuisluis aan de afsluitdijk’ werd door de jury beloond met een finaleplaats. Het derde project dat kans maakte op de Civiel Award was een 4D-analyse van het Metrostation project onder het Centraal Station in Amsterdam. De analyse brengt verschillende fases van het project in beeld en berekent wijzigingen in de planning automatisch door.
Voor de bekendmaking van de uiteindelijke winnaars ging de nieuwe professional in debat met directieleden van prominente Nederlandse bouwbedrijven en ingenieursbureaus. Thema’s als vrouwen in de bouw, de conservatieve branchementaliteit en opleidingniveau kwamen in vogelvlucht aan bod. Een afgevaardigde van de gemeente Den Haag vindt dat opleidingen meer aandacht moeten geven aan regelgeving. De afgestudeerde student beschouwt zich als interessant filosofisch onbeschreven blad. Bij het ter perse gaan van deze krant waren de prijswinnaars nog niet bekend.

Reageer op dit artikel