nieuws

Nee Lodewijk

bouwbreed Premium

Toen overheden spraken over armoedebestrijding begreep ik het nog. Nu heeft men het over armoedebeleid en dan denk ik dat de politiek de armen graag arm houdt. Vooral het linkse deel van ons land; en dat lukt ze aardig. Terwijl de economie sterk groeit,

Toen overheden spraken over armoedebestrijding begreep ik het nog. Nu heeft men het over armoedebeleid en dan denk ik dat de politiek de armen graag arm houdt. Vooral het linkse deel van ons land; en dat lukt ze aardig. Terwijl de economie sterk groeit,
gaan u en ik er volgend jaar netto op achteruit. Hoe krijgen ze het voor elkaar?
@
De werkgelegenheid moet van goede ondernemingen komen. Niet alleen van bouwers en ontwikkelaars, maar van allerlei soorten bedrijven n instellingen.
Mensen die werken verdienen hun eigen geld, dat is goed voor de economie en de overheden hebben minder geld nodig. Onder werken versta ik in loondienst en zelfstandige ondernemers. Uit onderzoek bleek begin deze maand dat Nederlanders niet van zulke ondernemers zijn, ze gaan liever in loondienst werken. Dat is nou jammer, want een eigen bedrijf geeft u veel meer vreugde. Ook wel eens zorg, maar zorg en ergernis heeft u ook bij een baan. Overheden moeten zorgen voor een goed ondernemersklimaat. Dat realiseren zij zich veel te weinig. Ook omdat te weinig ondernemers zich bemoeien met de politiek en er ook niet in gaan.
Twee weken geleden orakelde de Amsterdamse wethouder van Financiën dat de minister van Financiën (beide PvdA) toestemming moest geven om arme ondernemers bepaalde belastingen kwijt te schelden. Ja, ik geloofde mijn ogen niet, maar het stond echt in de krant. Het Amsterdamse gemeentebestuur dat zich het lot aantrekt van ondernemers? Dat moet een grap zijn. Nee, deze jonge wethouder Lodewijk Asscher meende echt wat hij orakelde. Zorgelijk vind ik dit. Daarbij vergat hij, dat de gemeente waarvan hij de financiën bewaakt, diezelfde ondernemers enorme bedragen aan precario, leges en hoge erfpachtcanons afmaakt. Zo dat ze bijna aan de bedelstaf geraken. Laat hij eerst orde op zaken stellen in eigen huis.
En dan heb ik het nog niet gehad over de tegenwerking en pesterijen die bedrijven in de hoofdstad van deze gemeente en stadsdelen ondervinden. Denkt u maar eens aan de trage en lage vergoedingen die ondernemers van deze gemeente ontvangen, indien hun straat voor de zoveelste keer wordt opgebroken. En de hoofdstedelijke politie geen prioriteit geeft aan het veiliger maken van winkelstraten en bedrijventerreinen.
De hoofdstad moet een groot stuk van de ondernemersvriendelijkheid van vroeger terugwinnen om dat predicaat te verdienen. Dat lukt niet om zogenaamde arme ondernemers met aalmoezen tevreden te houden. Stel ze in staat een goede omzet en een goede winst te realiseren. Dat is goed voor iedereen en voor de hele stad.
Hans Broeren
makelaar o.g., Amsterdam
www.broeren.com

Reageer op dit artikel