nieuws

Mogelijk al snel tram naar Uithof Utrecht

bouwbreed

De gemeente Utrecht denkt snel een tramverbinding te kunnen krijgen tussen het Centraal Station en het universiteitscentrum De Uithof aan de oostkant van de stad. Daarvoor moet de sneltramlijn tussen Utrecht en Nieuwegein, die nu doodloopt bij de binnenstad, worden doorgetrokken langs de spoorlijn.

De aanleg van een zogeheten HOV-verbinding (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) kan hier worden gecombineerd met de spoorverdubbeling ten behoeve van Randstadspoor. Gekeken wordt ook naar de mogelijkheid parkeervoorzieningen te maken onder de verhoogd aan te leggen baan.
Het lag in de bedoeling eerst een busbaan te maken en die later te ‘vertrammen’. De gemeente denkt er nu echter over de HOV-busfase over te slaan en gelijk een trambaan te maken. Woordvoerder Gerard Derksen van het stadsbestuur verwacht na de zomer meer duidelijkheid over de haalbaarheid van dit voornemen.

Aanvang

Gehoopt wordt in 2010 te kunnen beginnen met de aanleg van de baan. In 2015 kan het werk dan klaar zijn. Dat is vijf jaar voor het jaar waarin de gemeente oorspronkelijk de busbaan had willen vertrammen. Tegelijk met de aanleg van de nieuwe baan kan dan de sneltramverbinding met Nieuwegein en IJsselstein worden gerenoveerd.
Voor het station Vaartsche Rijn, een gecombineerde halte voor Randstadspoor en de nieuwe HOV-verbinding met de Uithof, hebben gemeente en ProRail nu alvast een gezamenlijke schets gepresenteerd. Het definitieve ontwerp wordt later gemaakt. Daarvoor worden eerst verschillende belanghebbenden geconsulteerd. Onder hen bevinden zich ook de buurtbewoners.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels