nieuws

Lichtkoepel met ETFE-folie klein en relatief goedkoop

bouwbreed

Met een luchtkussen van ETFE-folie komt Buitink Technology, producent van doekconstructies uit Duiven, tegemoet aan vragen van architecten die behoefte hebben aan kleinere, eenvoudige en relatief goedkope lichtkoepels. Het product, dat nog niet op de markt is, is bestemd voor daken van gebouwen en in atria.

De oorspronkelijke vraag kwam van een Franse architect die behoefte had om eenvoudig en efficiënte lichtkoepels toe te passen in daken van gebouwen. De koepel van Buitink meet 3 bij 3 meter en zal verkrijgbaar zijn met een blower die de lucht in het bollende kussen blaast en de folie op druk houdt.
Het is nog niet duidelijk wanneer de producent de lichtkoepel op de markt brengt. Wel is bekend dat hij als bouwpakket wordt aangeleverd, waarna Buitink Technology de koepel aanlegt en installeert.
Het pakket bestaat uit vier stalen frames met standaard twee luchtkussens, twee aluminium bogen en een rol folie. De bogen worden via een peesprofiel aan het folie bevestigd, waardoor bij drukverlies het kussen niet gelijk volloopt met water of sneeuw.
De stalen hoeklijnen zorgen ervoor dat de koepel horizontale spatkrachten opneemt. “Door de combinatie van zuiging van de wind en de lucht die in het kussen wordt geblazen ontstaan horizontale krachten in het element. Dit is een essentieel nieuw onderdeel in deze lichtkoepels”, beweert directeur Rienk de Vries van Buitink Technology.

Perslucht

Via een rvs leidingenstelsel wordt de perslucht getransporteerd van de blower naar het luchtkussen. De blower met een standaard vermogen van 120 W kan buiten op het dak worden geïnstalleerd.
De omkasting is 60 bij 50 centimeter, dus relatief compact. De blower kan worden uitgebreid met instelbare zonnewering, waardoor het motorvermogen tot 240 W toeneemt. De ETFE-folie is te bedrukken met zonwerende patronen die in allerlei vormen en kleuren verkrijgbaar zijn. Via een elektronische schakelaar kan de zonwering uit elkaar worden geschoven of in elkaar worden gedrukt.
De lichtkoepel met ETFE-folie heeft als voordelen ten opzichte van de traditionele lichtkoepels dat hij transparanter is, geen vuil aantrekt en licht in gewicht is. Het product voldoet aan de NEN-norm 6702 en 6065 wat doorvalveiligheid en brandgedrag betreft. Volgens De Vries is ETFE-folie branddovend en smelt hij boven de 300 graden. “Dat betekent dat er vrijwel geen rookontwikkeling aan te pas komt”.

Chemische industrie

De lichtko epels met ETFE-folie zijn volgens Buitink Technology ook goed toepasbaar in de chemische industrie. In ruimten waar drukgolven of lichte explosies kunnen plaatsvinden, blijkt het luchtkussen goed te functioneren. Het kussen kan drie keer zoveel luchtdruk opvangen als er normaliter in wordt gepompt. Eén kussen van 3 bij 3 meter bevat 4 millibar.
Bij deze toepassing zal echter geen ETFE-folie worden toegepast, omdat het niet elektrisch geleidend is.

Reageer op dit artikel