nieuws

Lichte ligger draagt bij aan wooncomfort

bouwbreed

De constructieve Finnjoist-ligger is sterk, lang én licht van gewicht. Door deze combinatie van factoren kan efficiënter worden geconstrueerd. Toegepast als staander in wanden biedt de ligger ook meer wooncomfort.

De Finnjoist (FJI)-ligger is een samengestelde, houten, I-vormige ligger met flenzen van Kerto (vuren fineerlagen) en een 10 millimeter dik lijf van OSB-plaat. “De FJI-ligger heeft een hoge sterkte, een lage tolerantie en is licht van gewicht. Daarmee is hij een alternatief voor gevingerlaste vuren balken”, aldus Bas Meeuwissen van Finnforest Holland BV, de fabrikant uit Apeldoorn.
In vergelijking met traditioneel vurenhout onderscheidt de ligger zich vooral door zijn hoge stijfheid, die circa 40 procent hoger is. Qua buigsterkte gaat het zelfs om een verbetering van 100 procent volgens de producent. Meeuwissen: “De breedte van de boven- en onderflens in combinatie met de toegepaste hoogte bepaalt de uiteindelijke sterkte.”
De liggers variëren in hoogte van 200 tot 400 millimeter. Ze zijn voorzien van zogeheten knock-outs (rond 32 millimeter) op een hoh-afstand van 300 millimeter voor de doorvoer van leidingen.

Maatvast

De ligger is niet alleen constructief sterk, maar ook licht in gewicht wat zeker vanuit arbotechnisch oogpunt een pluspunt is. Meeuwissen: “Afhankelijk van de hoogte en dichte weegt een FJI-ligger 2 tot 5 kilo per strekkende meter, daarmee is hij 30 tot 40 procent lichter dan traditioneel hout. Door deze gunstige verhouding van sterkte en gewicht kan uiteindelijk slanker worden geconstrueerd. De lengte maakt tevens grote overspanningen mogelijk.”
De FJI-ligger is namelijk leverbaar in een lengte van 14 meter die kaarsrecht en exact op maat te leveren is. “Nameten is overbodig.”
Kerto draagt in belangrijke mate bij aan de hogere waardes. Meeuwissen: “Het is een doorontwikkeling van multiplex. De vuren fineerlagen zijn 10 procent gecomprimeerd en liggen in tegenstelling tot multiplex in eenzelfde richting en niet kruislings. Dat zorgt voor een hoge vormvastheid en een inbrandsnelheid die 30 procent lager ligt.”
De liggers worden in Engeland in eigen beheer gefabriceerd volgens een gecontroleerd productieproces. Meeuwissen spreekt van “een mechanisch houtproduct dat op maat te leveren is”. Jaarlijks wordt op de Engelse markt 12 miljoen strekkende meter afgezet. Finnforest wil het product nu ook actief op de Nederlandse markt brengen. “Dit product, dat zich leent voor wanden, daken en vloeren, heeft zich al in de praktijk bewezen. We leveren het hout nu op aanvraag in lengtes van 14 meter met één zaagsnede, maar willen het in Nederland op voorraad gaan leggen.”
De eerste toepassingen betreffen een loods in Boekel, een nieuwbouwproject waar prefab wandelementen van FJI en Kerto werden toegepast en een optopproject in Breukelen. Het geringe gewicht maakt dit product geschikt voor de renovatie. Meeuwissen: “Het leent zich bij uitstek voor spanten en vloerbalken. Als staander in wanden verhoogt het ook het wooncomfort. Dankzij de dunne flens ontstaat een geringe koudebrug. Op dit moment worden gevelelementen geproduceerd met FJI’s die een Rc-waarde geven van minimaal 5,3 m 2 K/W; aanzienlijk meer dan de traditionele waarde van 3 à 3,5 m 2 K/W.”

Reageer op dit artikel