nieuws

Instorten van bouwliften veroorzaakt door bouten

bouwbreed

Zowel de bouwlift in Assen als die in Uithuizen is twee maanden geleden ingestort door het verkeerd gebruik van bouten. Dit blijkt uit voorlopig onderzoek door de Arbeidsinspectie.

Voor de twee tragische ongevallen zijn ook twee verschillende verklaringen, zo zegt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. “Beide ongevallen kwamen wel door bouten. Maar dat is ook de enige overeenkomst.”
In Assen zaten de onderdelen van de mast wel vast, maar werden verkeerde bouten gebruikt. Volgens de woordvoerder waren de gebruikte bouten ook veel te dun voor dit type lift. Bij het ongeluk op 26 april op de bouwplaats in Assen vielen drie gewonden. De drie bouwvakkers – een Nederlander, een Spanjaard en een Engelsman – bevonden zich op het liftplatform toen het van een hoogte van ruim 9 meter naar beneden stortte. De drie waren werkzaam bij afbouwcombinatie Zwolle, die door aannemer Kooi uit Appingedam was ingehuurd. De drie bouwvakkers raakten gewond, van wie twee ernstig. De Arbeidsinspectie heeft een van de mannen nog niet kunnen horen, omdat hij lange tijd in coma lag. Daarna was hij in de war. Om zijn genezing niet in de weg te staan heeft de inspectie besloten hem voorlopig met rust te laten.
Vlak na het ongeval in het Groningse Uithuizen (11 mei) maakte de Arbeidsinspectie in Cobouw bekend dat er eventueel een verband zou zijn tussen de twee zware ongevallen met bouwliften in Assen en Uithuizen. Het was voor het eerst dat de samenhang tussen twee bouwliftongevallen werd onderzocht.

Mast

Ook het ongeval in Uithuizen kwam door de bouten in de mast. Naar het zich nu laat aanzien kwam dat hoogstwaarschijnlijk doordat één van de medewerkers van bouwbedrijf Brands Bouwgroep uit Emmen bij het opbouwen van de mast enkele bouten had weggehaald. “Alsof hij de tak heeft afgezaagd waar hij zelf opzit”, aldus een betrokkene.
De Arbeidsinspectie weet in beide gevallen nog niet wie aansprakelijk is. De woordvoerder van de inspectiedienst benadrukt dat de onderzoeken nog niet zijn afgerond. “In de zaak-Assen wordt nu bekeken wie de bouwlift verkeerd heeft opgebouwd en wie daarvoor aansprakelijk is. Ook wordt gekeken of de aannemer de bouwvakkers goed heeft voorgelicht.”

Reageer op dit artikel