nieuws

Houten regel duurder maar gemakkelijker te verwerken

bouwbreed

Iets duurder dan de bekende metalen regels maar gemakkelijker te verwerken. Zo kwalificeert PontMeyer de houten regels van het Zweedse Södra. De SödraSmart houdt niet-dragende tussenwanden overeind en is te gebruiken als vloer-, plafond- en wandregel.

“De bouw moet er nog aan wennen”, zegt Chris Duivenvoorden van PontMeyer over de indruk van de SödraSmart. De leverancier brengt als exclusief importeur deze verlijmde, massief houten regel op de Nederlandse markt. “De verlijming houdt de SödraSmart recht, vormstabiel en vrij van spanningen”, somt Duivenvoorden op. Het gebruikte vurenhout voldoet aan de bepalingen van PEFC, een certificatieregeling voor bossen.
De montage aan vloer- of plafondregels kan toe zonder schroeven en spijkers. Aan het uiteinde van de regel zit een pen die in de groef van de onder- of bovenregel valt. Dat kan ook een metalen regel zijn. De regel wordt dan in het metalen profiel gezet en op zijn plek gedraaid. De fabrikant levert speciale bevestigingsstukken voor houten regels op vloeren en plafonds.
In de regel maken sleuven het trekken van flexibele buisleidingen makkelijker. Zulke openingen zitten ook in de bijbehorende passtukken. Deze afstandhouders zijn op lengte gemaakt en kunnen bijvoorbeeld een keukenkastje dragen. De fabrikant zaagt de 70 millimeter brede SödraSmart op lengtes van 2,40, 2,50 en 2,70 meter.
“Gipsplaten zijn op de houten regels makkelijker aan te brengen dan op metalen”, zegt Duivenvoorden. Dat komt omdat de schroef direct in de houten regel wordt gedraaid. De 45 millimeter brede flens kan niet meebuigen; zo ontstaat een egale wand met vlakke gipsnaden. “Goed om snel een tussenwand te maken!”

Reageer op dit artikel