nieuws

Houtbedrijven Woerden helpen elkaar financieel en milieutechnisch

bouwbreed

Houtmot verstoken spaart de portemonnee en het milieu. Een timmerfabriek en een houthandelaar in Woerden ontdekten dat het probleem van de één dat van de ander kon oplossen.

Voorheen moest Verweij, fabrikant van houten kozijnen, ramen en deuren, twee keer per week een vrachtwagen laten komen om zijn houtmot af te voeren. Van den Berg, importeur en exporteur van hardhout, kreeg telkens weer hogere gasrekeningen voor het warm stoken van zijn tien droogkamers. En beiden vonden dat ze onnodig het milieu belastten.
De oplossing kwam in de vorm van een houtmot-oven. Marius van den Berg Houthandel is de eigenaar van de installatie en gebruikt de warmte; Verweij Houttechniek reserveert er ruimte voor en zorgt dat de oven de klok rond houtmot toegevoerd krijgt. Het systeem genereert zoveel warmte dat Van den Berg overweegt een extra droogkamer erbij te nemen. Verweij hoopt er op termijn zijn fabriek mee te verwarmen.
“De warmte die uit het houtmot vrijkomt verhit water tot 100 graden Celsius”, legt Martijn van den Berg van de Woerdense houthandel uit. Dat water warmt via een ringleiding de droogkamers op. Omdat beide bedrijven aan elkaar grenzen, blijft de lengte van de aanvoerleiding beperkt tot een kleine 15 meter. “De verbranding is nagenoeg volledig”, zegt Van den Berg. “Na een week stoken blijft hooguit een emmer as over dat zonder meer in de afvalcontainer kan.”

Container

De oven komt van Kara Energy Systems uit Almelo. Het is een handelsproduct dat aan de wensen van de klant is aangepast. Van den Berg verwacht de de oven zo’n 25 jaar mee gaat. “Wel zullen elke vijf jaar de vuurvaste stenen moeten worden vervangen.” De installatie is in een 40-voets container gemonteerd. Een tweede container dient als voorraadbunker voor het houtmot. Een ondergrondse leiding van 40 centimeter doorsnede overbrugt de ruim 55 meter tussen de fabriek en de bunker.
De installatie spaart niet alleen de portemonnee en het milieu; het werk in de timmerfabriek is er ook veiliger door geworden. “In houtmot kan zich soms een stofexplosie voordoen”, weet Ruud Verweij. “Bij ons gebeurt dat niet meer omdat de houtmot in een gesloten systeem zit.” Ruime blusvoorzieningen voorkomen dat het vuur uit een op hol geslagen oven overslaat naar de bedrijven.

Reageer op dit artikel