nieuws

Hoop alsnog akkoord wijkenaanpak

bouwbreed

Het kabinet hoopt alsnog een akkoord te kunnen sluiten met de corporaties over de financiering van de wijkenaanpak. Als de onderhandelingen, die na de zomer worden hervat, op niets uitlopen is een heffing alsnog serieus in beeld.

De bedoeling was dat het kabinet en de sociale huisvesters nog voor de zomer overeenstemming zouden bereiken. De onderhandelingen tussen minister Vogelaar (Wonen) en Aedes verlopen tot nu toe echter uiterst moeizaam.
De ministerraad besloot vrijdag de besluitvorming over de financiering over de zomer te tillen. Vogelaar en minister Bos (Financiën) mikken toch in eerste instantie op een overeenkomst met de corporaties op vrijwillige basis. “We willen heel graag een akkoord met de corporaties”, aldus Vogelaar. “Als we er niet uitkomen, rest ons niets anders dan te heffen.”
Aedes reageert het “verstandig” te vinden dat het kabinet het besluit uitstelt. Aedes en ook enkele grote corporaties hebben zich fel gekeerd tegen de heffing waarmee het kabinet jaarlijks 750 miljoen bij de sociale huisvesters wil binnenhalen. Dit geld wordt dan in een publieksfonds gestort van waaruit het actieplan wordt betaald.
Volgens Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen is een dergelijk fonds “onnodig, onwerkbaar en onrechtmatig”. Zijn organisatie stelt dat een eventuele heffing nadelig uitpakt voor de mensen in de achterstandswijken, omdat het tot vertraging leidt. Reden is dat hiervoor een wet nodig is, wat ongeveer twee jaar in beslag neemt voordat die aangenomen is, aldus Van Leeuwen.

Reageer op dit artikel