nieuws

Grondstoffen steeds vaker uit buitenland

bouwbreed

De bouw haalt steeds meer grondstoffen voor asfalt en beton uit het buitenland. Dat zegt directeur Gerrit Jan Heijting van Devo Bouwstoffen. “In Nederland worden nog maar weinig concessies afgegeven en de overheid stelt steeds hogere eisen.”

Graziet is zo’n buitenlandse grondstof. “Wij halen dat uit Midden-Duitsland en leveren het aan de wegenbouw als steenslag klasse drie. Het bestaat uit een steensoort met een zeer hoge polijstwaarde waardoor de weg stroef blijft, ondanks al het verkeer dat erover heen rijdt”, vertelt Heijting.
De eisen voor steenslag zijn twee jaar geleden aangescherpt. En dat heeft Heijting gemerkt. De vraag naar graziet is sterk gestegen en zal de komende jaren blijven toenemen. “Voor graziet is de markt de afgelopen jaren met 15 tot 20 procent gegroeid. En dat blijft de komende jaren wel zo.”
Bims, een buitengewoon licht vulkanisch materiaal, is nog zo’n buitenlands product waar de komende jaren veel vraag naar is. “Wij halen de Heklabims en Korrethbims, een door ons geregistreerde naam, bijvoorbeeld uit IJsland en Duitsland”, vertelt Henk Wil lems, de specialist ter zake bij Devo Bouwstoffen.
Het vulkanische gesteente is populair als opvulmateriaal. Willems: “Vroeger werd daar zand voor gebruikt. Maar bij een hele slappe bodem zorgt dat voor verzakkingen. Met bims heb je daar nauwelijks last van omdat het materiaal meer dan twee keer zo licht is dan zand.”

Afhankelijk

De markt voor bims is volgens Willems moeilijk te voorspellen. “We zijn afhankelijk van grote projecten, bijvoorbeeld de verbreding van de Coentunnel die er momenteel aan zit te komen.
Door dat soort projecten schiet de vraag naar bims omhoog. Maar een groei van 15 tot 20 procent per jaar moet wel mogelijk zijn.”

Fusie

Devo Bouwstoffen is het product van een fusie tussen Flandria-Holland en Vos Arnhem. De twee grondstofleveranciers voor de grond-, weg- en waterbouw (gww) zijn onderdeel van Devo Holding, een grondstofbedrijf dat jaarlijks met 110 man personeel zo’n 80 miljoen euro omzet. Devo Bouwstoffen neemt van de totale omzet 25 miljoen euro voor zijn rekening.
“De bedrijven overlapten elkaar grotendeels”, vertelt Heijting over de versmelting van de twee ondernemingen. “En we vullen elkaar met bijvoorbeeld de producten graziet en de twee soorten bims weer goed aan”, springt Willems bij. Als gevolg van de fusie verdwijnen de namen Flandria en Vos. Het afscheid van de oude bedrijfsnamen gaat vooral Willems aan het hart. “In de markt zijn het toch bekende namen. We gaan het vast voelen dat ze er niet meer zijn.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels