nieuws

‘Gemeente Almere schiet mis met particuliere bouw’

bouwbreed Premium

De ambitie van de gemeente Almere om een groot deel van de nieuwbouw in particulier opdrachtgeverschap tot stand te laten komen, dreigt uit te draaien op een lijdensweg voor alle betrokkenen. Daarvoor waarschuwt de Amsterdamse architect Michel Post. “Er is veel meer sturing nodig.”

Post is betrokken bij de totstandkoming – in opdracht van een koperscollectief – van dertig woningen op vrije kavels in de nieuwe wijk Columbuskwartier. Dit project Poortwachter vormt een opmaat voor de nieuwe bouwcultuur in de snel groeiende polderstad, waarbij gegadigden voortaan zelf mogen bepalen hoe hun woonstek eruit komt te zien.
Veel meer vrijheid zou het volgens Post de deelnemers opleveren als, paradoxaal genoeg, die vrijheid wat wordt ingeperkt en ze alleen hoeven te beslissen over zaken die ze kunnen overzien. Ze hoeven dan niet meer mee te praten over technische en organisatorische zaken waarvan ze toch geen flauw benul hebben. De variatie die overblijft, kan dan ook echt worden gerealiseerd.
Poortwachter is voor woningen van 2,5 tot 4 ton en trekt daarmee, zo stelt Post, een doelgroep die nooit heeft nagedacht over alle mogelijkheden, valkuilen en hobbels die zich aandienen bij het bouwen van een eigen huis. “Ze raken teleurgesteld omdat ze niet krijgen wat ze hadden verwacht.”
Op pagina 3:
Particulier opdrachtgeverschap
behoeft sturing.

Reageer op dit artikel