nieuws

G lazen wand van formaat vouwt makkelijk

bouwbreed Premium

Het tijdelijke Stylos-paviljoen in Delft is voorzien van een 4,40 meter hoge glazen vouwwand. De imposante wand is dankzij een verbeterde loopwerktechniek door één persoon te bedienen.

Voor producent Solarlux Nederland is de zogeheten XXL vouwwand voor het tijdelijke Blackbox-paviljoen van de Delftse studentenvereniging een try-out, omdat deze hoogte nog niet eerder in een project is toegepast.
“De geïsoleerde vouwwand (SL 70) is een standaardproduct uit ons assortiment dat vooral wordt toegepast in gevels van woningen, serres en bedrijfspanden. De maximale hoogte bedraagt doorgaans 3,50 meter, het is vooral de hoogte die deze glazen vouwwand uniek maakt”, aldus Carin Geerdink, marketingmanager van Solarlux Nederland in Nijverdal.
De 4,40 meter hoge en 5,33 meter brede glazen wand bestaat uit 6 panelen die als een harmonica open en dicht gevouwen kan worden. Een paneel weegt meer dan 100 kilo. De wand is door één persoon te openen en te sluiten. Geerdink: “Met het oog op de bedienbaarheid is deze hoogte echt maximaal.”
Het geharde glas is gevat in 70 millimeter dikke aluminium profielen. “De profielen zijn vervaardigd in onze fabriek in het Duitse Bissendorf, waar alle vouwwanden op maat per project worden geproduceerd.”

Stijfheid

De stijfheid wordt verkregen door de meelopende stijlen; het vouw-schuifsysteem loopt onder op kogelgelagerde rvs wielen en rvs rails. Het loopwerk is in plaats van in een metaallegering uitgevoerd in edelstaal, zodat niet alleen een soepele bediening is gegarandeerd, maar ook het geluid wordt gereduceerd.
De onderprofilering is zowel met als zonder drempel verkrijgbaar. Voor de stabiliteit tegen wind, verkeersgeluid en een betere inbraakwerendheid wordt de toegangsdeur zijwaarts in het profiel of het naast liggende vouwdeel vergrendeld. Het beslag is verdekt in de deur verwerkt; loop en schuifprofielen zijn per vouwdeel geïntegreerd. Geerdink: “De SL 70 leent zich bij uitstek voor toepassingen waarbij de hele gevel desgewenst open kan zodat binnen en buiten in elkaar kunnen overlopen, zoals serres, winkelentrees en als toegangsdeur van bijvoorbeeld bedrijfspanden en showrooms.”
Het Blackbox-paviljoen dat voor de duur van maximaal 5 jaar blijft staan, is volledig uit hout opgetrokken. De vouwwand is gemonteerd in een frame van stalen balken. Het onderkomen is eind vorige maand officieel in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel