nieuws

Explosieven voor schoorsteen Flevocentrale

bouwbreed

Sloopbedrijf Koole uit Vijfhuizen werkt samen met springstofspecialist Dannie Jowenko uit Veere om morgen een 150 meter hoge betonnen schoorsteen van de Flevocentrale bij Lelystad neer te halen.

Sloopbedrijf Koole uit Vijfhuizen werkt samen met springstofspecialist Dannie Jowenko uit Veere om morgen een 150 meter hoge betonnen schoorsteen van de Flevocentrale bij Lelystad neer te halen.
De operatie vormt het spectaculaire sluitstuk van de sloop van de Flevocentrale die wordt opgevolgd door een nieuwe. Er zijn twee gasgestookte eenheden besteld van samen 900 megawatt die, meldt het bedrijf trots, een rendement hebben van 59 procent; een winst van ongeveer 50 procent ten opzichte van de oude centrale. Van het tegen de vlakte laten gaan van de laatste schoorsteen wordt een spektakel gemaakt dat vanaf de IJsselmeerdijk, net buiten Lelystad, goed is te volgen. Een klein deel van de dijk wordt uit veiligheidsoverwegingen afgesloten, de rest kan dienen als een natuurlijke publieke tribune. De slopers boren aan één kant van de schoorsteen gaten voor de explosieven. Dit wordt de zijde waar de schoorsteen bij de val naartoe scharniert.
Aan de andere zijde van de pijp wordt een flinke insnede gemaakt. De opening wordt gelijk opgevuld met staal en epoxy. Na het ontploffen van de springstof moet deze vulling eventjes voldoende draagvlak bieden om het gewicht van de schoorsteen te dragen; nodig om hem precies volgens plan te laten neer te vallen. Epoxy hardt snel en kan dan een nog grotere druk hebben dan het beton. Daardoor kan voldoende draagvermogen worden gemaakt om het gewicht van de schoorsteen even op te vangen.
Noodzakelijk daarvoor is wel dat de insnede “heel goed” wordt opgevuld, weet Jowenko. Alleen dan is de tijdelijke constructie op haar taak berekend.
Betonnen schoorstenen, bakstenen schootstenen, de Veerenaar zegt er al heel wat te hebben neergehaald. “Hoeveel kan ik niet meer tellen.” Maar dit is wel een hele grote, ik hoop dat hij goed terecht komt. De computer zegt dat het kan.”
Foto: Noordoost/Alex J. de Haan

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels