nieuws

Eurlings bekijkt openstelling spitsstroken

bouwbreed

Minister Eurlings (verkeer) bekijkt of het mogelijk is de spitsstroken 24 uur per dag open te stellen.

Eind dit jaar hoopt de minister te weten in hoeverre de geluids- en luchtnormen een obstakel vormen voor de volledige openstelling van de spitsstroken. Een continue openstelling van de spitsstroken komt feitelijk neer op wegverbreding, zo verklaarde de minister gisteren. Eurlings voelt er wel voor de openingstijden van de stroken ver op te rekken, maar vreest dat de milieunormen een belemmering vormen. Eerder al besloot hij de openingstijden van de spitsstroken te verruimen zodat ze direct open kunnen zodra er een file is.

A4 Midden Delfland

De VVD heeft Eurlings in een kort debat over de aanleg van wegen in een motie opgeroepen nog dit najaar de knoop door te hakken over de aanleg van de A4 Midden Delfland. Desnoods via noodwetgeving.
Ook vinden de liberalen dat het kabinet uiterlijk dit najaar een besluit moet nemen over de de verbreding van de A1, A6, A10 en A9 en niet moet wachten op een akkoord met Amsterdam over de gemeentelijke bijdrage.
Minister Eurlings liet in een reactie weten niets voor de VVD-voorstellen te voelen. Volgens hem moet bij de A4 Midden-Delfland eerst nog eens goed worden gekeken naar het alternatief A13. Het risico is te groot dat het project anders sneuvelt voor de rechter, aldus Eurlings. De minister voelt er ook niets voor om vooruitlopend op de gesprekken met Amsterdam en de discussie in het kabinet al een besluit te nemen over de A6/A9. Wel wil hij kijken naar een mogelijk vrijliggende ov-baan in de tunnel van de A9 bij Amstelveen.

Reageer op dit artikel