nieuws

E-Technology moet jongeren lokken

bouwbreed Premium

Om het dreigende tekort aan specialisten en middenkaderpersoneel in de laag en hoogspanningstechniek en de meet- en regeltechniek op te vangen, werken het Regionaal Opleidingscentrum Amsterdam (ROC), Nuon, Forbo Flooring, GTI en Loders Croklaan samen in de opleiding E-Technology.

Het gaat om een nieuwe studierichting die specifiek gericht is op de personeelsbehoefte van de deelnemende bedrijven. Nuon nam het initiatief om het ROC en bedrijven uit de energie- en installatiebranches, de vloersector en zelfs de levensmiddelenindustrie in dit project samen te laten werken.
“Jongeren hebben een onvolledig beeld van werken in de techniek”, legt Robert Hendriks, senior HR-adviseur van Nuon uit. “Nog steeds denken ze dat het om vuil werk gaat met weinig toekomstperspectief. De nieuwe opleiding is er dan ook niet alleen op gericht personeelstekorten voor onze eigen ondernemingen te ondervangen, maar om het imago van technische beroepen in het algemeen te verbeteren.” Daarom biedt de nieuwe opleiding, die in september 2008 begint, de deelnemers een blik in de keuken van uiteenlopende bedrijven.

Voordeel

De samenwerkende firma’s zijn niet ongerust dat ze door te vissen in dezelfde schaars bevolkte vijver elkaar in de weg zullen lopen. Sandra Poorthuis, medewerkster algemene zaken van het opleidingscentrum: “Helemaal niet. Het is juist de bedoeling dat er door onze samenwerking meer vissen in die vijver komen, waardoor we allemaal ons voordeel kunnen doen.” Niet alleen het belang van de deelnemende bedrijven staat voorop, benadrukt Theo Prins, opleidingsmanager metaal en elektro van het ROC. “We kijken natuurlijk ook naar welke opleiding het beste past bij de interesses en de wensen van de leerlingen.” Om zowel de deelnemende bedrijven als de toekomstige leerlingen een nuttige opleiding te bieden wordt het onderwijsprogramma samengesteld door docenten van ROC Amsterdam en medewerkers van de aangesloten ondernemingen. “De basisopleiding vindt plaats binnen het ROC”, zegt Prins. “Daarna volgt een uitgebreid stageprogramma, waarna de leerlingen weer terugkeren naar school voor een verdere verdieping van hun kennis.”
Om tot de opleiding te worden toegelaten is minimaal een vmbo-diploma nodig, maar ook een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas van de havo volstaat.

Garantie

De leerlingen krijgen een baangarantie, mits ze hun diploma behalen. Ook kunnen ze zich verder specialiseren door een aansluitende hbo-studie te volgen.
“Het onderwijs moet naadloos aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven”, zegt Prins. “Daarom zijn stages een belangrijk onderdeel van het programma. Bovendien wordt een deel van de lessen verzorgd door gastdocenten uit de praktijk.
Daarnaast zullen leraren van ons opleidingscentrum stage gaan lopen bij de bedrijven die deelnemen aan deze opleiding. Zo blijven ze op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen het bedrijfsleven.”

Reageer op dit artikel