nieuws

Doetinchemse school kampt met overstromingen

bouwbreed

SHrS – De hevige regenval van de afgelopen weken is te veel voor het Metzo College in Doetinchem. De vmbo-school, in januari nog bekroond met de Scholenbouwprijs, heeft last van water in de gymzaal dat tussen de schuine gevel en de vloer door naar binnen is gelopen. Frans Beijaard, technisch directeur van hoofdaannemer Schutte Bouw en Ontwikkeling uit Zwolle, spreekt van een ontwerpfout. “Niemand had gedacht dat er water op deze plek kon komen.” De aannemer heeft van het Metzo College de opdracht gekregen om een waterdichte aanvulling te maken op de bestaande gevel. Door middel van een bitumen slabbe wordt een extra aansluiting gemaakt in de overgang van de gevel naar de vloer. De aanpassing kost ongeveer 50.000 euro, wat volgens Beijaard niet voor rekening van de aannemer is zoals in de regionale pers vermeld stond. “Het herstel wordt door de opdrachtgever betaald.”

Sinds de oplevering in augustus 2006 kampt het 23 miljoen euro kostende Metzo College met problemen. Afgelopen voorjaar bleek dat zonwerende ramen ontbreken, waardoor het verzengend heet werd in de lokalen. Beijaard: “Ook dat komt door een fout in het voortraject. Wij hebben precies conform bestek en contract gebouwd.” De ramen worden ofwel vervangen, of van zonwerende folie voorzien.

Lekkage

Vlak na de oplevering ontstond een lekkage in de gevel. De puienleverancier van Schutte is inmiddels bezig ontluchtingsvoorzieningen aan te brengen in het aluminium profiel. Deze aanpassingen zijn wél voor rekening van de aannemer, laat Beijaard weten. “Het is onze verantwoordelijkheid om een waterdichte gevel op te leveren. Daar lopen wij ook niet voor weg. Maar voor de ramen en de recente overstromingen zijn de hoofdaannemer en de installateur niet verantwoordelijk.” Architect Erick van Egeraat kon voor sluiting van deze krant niet reageren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels