nieuws

De emotie regeert

bouwbreed Premium

Het is een meer dan bekend gegeven dat de onderbuik het bij menig belegger wint van de ratio. Was dat niet het geval, dan waren de beurskoersen immers aanzienlijk stabieler dan ze nu vaak zijn.

Het is een meer dan bekend gegeven dat de onderbuik het bij menig belegger wint van de ratio. Was dat niet het geval, dan waren de beurskoersen immers aanzienlijk stabieler dan ze nu vaak zijn.
Daarom is het zo jammer dat de Staat der Nederlanden gedwarsboomd wordt door Amsterdam in haar pogingen om de aandelen Schiphol te verzilveren. Als ergens de emotie een grote rol speelt, dan is het wel onder de rook van de Amsterdam. De strijd van David Chipshol tegen Goliath Schiphol alleen al zou de aandeelhouders in verrukking hebben gebracht.
De oude heer Kafka had het scenario kunnen schrijven. Goliath moet 20 miljoen betalen aan David, maar is niet zeker of aan het einde van de rit – lees: alle rechtszaken die al aan de gang zijn en alle die nog volgen – die 20 miljoen nog steeds staat. Een bankgarantie is dan de oplossing. Maar ondanks het feit dat de Haarlemse rechter die goed vindt, legt Goliath beslag op de bezittingen van David. Een klap in het gezicht van de rechter moet dat zijn.
Nu zijn vergelijkingen altijd aardig, omdat daardoor de afloop bekend is. Goliath Gerlach Cerfontaine gaat het onderspit delven. En terecht, had hij maar niet zijn emoties moeten laten regeren, maar de ratio.
Eind jaren tachtig had advocaat Niels Koeman, de advocaat van Schiphol, het regelmatig aan de stok met de landsadvocaat als het ministerie van VROM weer eens een bedrijf wilde laten betalen voor bodemsanering van het eigen bedrijfsterrein. Dat verloor Koeman altijd, dus kop op Peter Poot, nog even volhouden.
Deze week bleek ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel last te hebben van haar onderbuik. Zij wil ineens een EU-bureau tegen ongewenste bedrijfsovernames door niet-Europese staatsondernemingen. Als ze het niet-Europese had weggelaten, was het nog zo’n slecht idee niet geweest. Dan had bijvoorbeeld Strukton al die overnames niet mogen doen met behulp van overheidsgeld, waardoor het bedrijf te veel heeft betaald. Maar ja, Strukton is geen beursgenoteerd bedrijf, dus de beleggers liet het koud. De vakantiestemming zorgde voor een landerige stemming met weinig beweging.
Alleen TKH, dat juist een keurige stijgende lijn had vertoond, daalde vrijdag fors met zo’n 10 procent. Moeten ze een acquisitie ook maar niet betalen met nieuwe aandelen. Kennelijk heeft de onderbuik het ook hier gewonnen van de ratio.

Reageer op dit artikel