nieuws

Conflict over meerwerk bij bouw aquaduct Woudsend

bouwbreed Premium

De bouw van het aquaduct in de nieuwe rondweg bij Woudsend loopt 34 weken vertraging op, heeft Strukton Betonbouw laten weten. De provincie Friesland is het met de onderbouwing absoluut niet eens. Na aanvraag van een spoedarbitrage hoopt de provincie zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de afronding van het project.

Strukton heeft het werk voor 4 miljoen euro aangenomen, maar door het meerwerk dat de aannemer verwacht, heeft Strukton voor 1,5 miljoen euro aan claims ingediend. De provincie Friesland heeft hiervan een half miljoen gehonoreerd, maar 1 miljoen afgewezen.
Ook hierin doet de Arbitragecommissie voor de bouw uitspraak, ook al is het de provincie niet eens zozeer om het geld te doen. “We kunnen bij elke maand meerwerk wel boetes op gaan leggen van 75.000 euro, maar daarmee lossen we het probleem niet op”, zegt de provinciale projectmanager Jan Doornbos.
Volgens hem is het een opeenstapeling van fouten. “Meerdere keren hebben wij nadrukkelijk verzocht om naar versnellingen te kijken, maar Strukton heeft het er op aan laten komen. De officiële aanvraag tot 34 weken uitstel was de druppel. Het wijkt enorm af van de werkplanning. In het contract staat 1 augustus als einddatum vermeld, de aannemer dacht eerder op 1 september klaar te zijn, maar met 24 februari 2008 kunnen wij niet akkoord gaan. Dat is ook het verwarrende. Het één valt niet te rijmen met het ander. Wat Strukton in de tussentijd denkt te doen, is ons niet duidelijk.”

Heiwerk

Tijdens het zware heiwerk – een damwand tot 22 meter diepte waar grote zandpakketten zitten met hoge conuswaarden – is allereerst drie tot vier maanden vertraging ontstaan. Niet omdat de aannemer zulk zwaar heiwerk niet aan zou kunnen, de fouten liggen volgens Doornbos vooral in de gebrekkige coördinatie en aansturing van project.
Het veel te laat indienen van werkplannen bijvoorbeeld of detailberekeningen, zodat directievoerder DHV deze niet op de in het bestek aangegeven momenten kon goedkeuren. Discussies over de klembalkconstructie of het aanbrengen van de folie tijdens de uitvoering heeft Strukton onnodig lang laten doorlopen, vindt Doornbos. “Vervolgens heeft de aannemer onvoldoende tot geen acties ondernomen om de vertraging in te lopen, terwijl straks de volgende aannemer alweer in de rij staat.”
De bestaande provinciale weg zal na opening van de ringweg en het aquaduct worden opgeheven, waarop het gebied wordt ingericht als verblijfsgebied. Dura Vermeer werkt in opdracht van gemeente Woudsend sinds februari aan de zijwegen, en wil vanaf 1 augustus beginnen met het aanpassen van de hoofdrijbaan. Dat kan pas als het aquaduct klaar zijn.
Daarbij dreigen zowel de provincie als de gemeente Europese subsidies kwijt te raken als niet aan de tijdsvoorwaarden wordt voldaan. Doornbos: “De gemeente kijkt straks onze kant op en wij richting Strukton, die tot dusver alle consequenties van de hand wijst.”
Wanneer de arbitragecommissie uitspraak doet is nog niet bekend. Strukton Betonbouw heeft aangegeven voor commentaar niet bereikbaar te zijn.

Reageer op dit artikel