nieuws

Bouwstop voor woningbouw Zwolle wegens vormfout

bouwbreed

De bouw van woningen en appartementen op het Zwolse Aloëterrein in de wijk Dieze-Oost is door de voorzieningenrechter in Zwolle voor onbepaalde tijd gedeeltelijk stilgelegd. Hij concludeerde dat de gemeente Zwolle onterecht een bouwvergunning aan de projectontwikkelaars heeft verleend.

Het woningbouwproject wordt uitgevoerd door Rabo Vastgoed uit Zwolle, Nijhuis Bouw uit Rijssen en Planoform Vastgoedontwikkeling uit Arnhem. De gemeente Zwolle vroeg hen daar zo’n 180 woningen te bouwen. De Aloë heeft van oorsprong een bestemming als bedrijventerrein. De gemeente Zwolle heeft daarom het bestemmingsplan gedeeltelijk aangepast. Ze heeft daarvoor niet de verplichte ‘geen bezwaar verklaring’ van de provincie Overijssel aangevraagd. Wegens deze vormfout ligt de bouw van 91 woningen en 58 appartementen stil. De bouw van 28 appartementen mag wel doorgaan.
Ondernemers op het terrein willen de plannen van de gemeente tegenhouden, omdat ze bang zijn dat ze hierdoor niet kunnen uitbreiden of intensiveren. In de nieuwe bestemmingsplannen zijn de geluidsnormen strenger; de ondernemers denken dat ze samen te veel lawaai maken. Advocaat Tom Robbers van Dommerholt Advocaten in Apeldoorn licht toe: “De ondernemers zijn niet tegen woningbouw, maar willen dat rekening met hen wordt gehouden. De grootste frustratie is dat niemand met hen in overleg is gegaan.”
De gemeente Zwolle heeft de ondernemers alternatieven geboden om het geluid te beperken. Ze stelde voor een dove gevel, een bufferzone van bedrijfjes en extra voorzieningen te plaatsen. De ondernemers weten echter niet of de geboden oplossingen voldoen, omdat alleen rekening is gehouden met de huidige en niet met de toekomstige situatie van de bedrijven. “De gemeente heeft de agenda te veel laten bepalen door de projectontwikkelaars en te weinig regisserend opgetreden”, zegt Robbers. “Zij houdt geen rekening met de werkgelegenheid van 600 mensen.”

Reageer op dit artikel