nieuws

Bouwsector Ierland raakt 30.000 banen kwijt

bouwbreed

De woningbouw in Ierland, die wordt gezien als motor voor de totale bouw, zakt dit jaar en de komende jaren flink in. Na een recordproductie van 93.000 nieuwe huizen in 2006 komt de woningbouw volgens de Construction Industries Federation (CIF) dit jaar op 70.000 tot 75.000 uit.

Dit betekent dat ook de werkgelegenheid flink vermindert. De Ulster Bank voorspelt zelfs dat de komende twee tot drie jaar 30.000 banen in de sector verloren zullen gaan, meer dan een tiende van de totale werkgelegenheid.
“De woningbouw is de meest arbeidsintensieve sector, dus een terugloop daar leidt direct tot minder banen”, aldus een woordvoerder van de CIF in Dublin. “De markt voor nieuwe huizen is een flink stuk ingezakt. Dat komt deels door de reeks renteverhogingen door de ECB terwijl ook de veranderingen in het zegelrecht en andere nationale regels een rol hebben gespeeld. Het is dus inderdaad zo dat de motor voor de bouw een stuk trager loopt.”
De terugloop komt na jaren van onophoudelijke en explosieve groei in de Ierse woningbouw. Werden er in 2000 nog 50.000 nieuwe huizen gebouwd, vijf jaar later was dat opgelopen tot 81.00. Vorig jaar werd een nieuwe sprong gemaakt naar 93.419. Meer dan een kwart daarvan verrees in en vooral rond Dublin.

Terugloop

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis lag in 2005 op 272.000 euro, terwijl meer dan een derde duurder was dan 300.000 euro. De totale hypotheekschuld is sinds 2000 ruim verdrievoudigd naar 100 miljard euro.
Het Central Statistics Office, het Ierse CBS, berekent dat de totale output van de Ierse bouw de afgelopen tijd is toegenomen van 17,6 miljard euro rond de eeuwwisseling tot 30 miljard euro in 2005. Van dat laatste bedrag kwam 20,9 miljard ofwel twee derde voor rekening van de woningbouw. Begin vorig jaar werkten zo’n kwart miljoen Ieren – en buitenlanders – in de Ierse bouw die daarmee goed waren voor 12,5 procent van de totale werkgelegenheid. Sinds een top in de zomer 2006 loopt de werkgelegenheid maandelijks terug. Ook het aantal bouwvergunningen vertoont een sterk dalende lijn: van 27.500 in 2004 naar 25.300 het jaar daarop en bijna 22.800 vorig jaar.
Een afkoeling in de bouw maakt ook de Ierse economie killer. De bouwsector is immers al jaren goed voor ruim 20 procent van het totale BNP. Maar volgens de CIF zal het niet zo’n vaart lopen.
“In de infrastructuur en commerciële bouw is geen enkele afzwakking te merken. De wegen en spoorwegen in grote delen van het land zijn nog altijd in slechte staat en ook op het gebied van water, afvalwater en energie moet nog heel veel gebeuren.”

Investeringsplan

De regering heeft dat vastgelegd in het Nationaal Investeringsplan 2007-2013. “De financiën zijn ook beschikbaar gesteld, het is in ons land niet zo dat het allemaal mooie plannen zijn zonder geld. Om een hardnekkig misverstand uit de wereld te helpen: dat is allemaal geld uit de Ierse schatkist. Brussel heeft jaren lang veel aan onze ontwikkeling bijgedragen maar daar is met dit nieuwe ontwikkelingsplan een eind aan gekomen. In elk geval gaat voor grote delen van de bouwsector de groei de komende jaren dus onverminderd door.”

Reageer op dit artikel