nieuws

Banen opde tocht bij PontMeyer

bouwbreed

Bij de Zaanse houtleverancier PontMeyer staat ruim vijftig arbeidsplaatsen op de tocht. Vakbond FNV Bouw vindt dat voor werknemers die hun baan verliezen, elders nieuw werk moet worden gezocht.

Volgens regiobestuurder Peter Ansems van de bouwbond gaan er arbeidsplaatsen verloren, doordat PontMeyer-onderdeel Hout Konstruktie Nederland in Ulft wordt gesloten. De vestiging wordt samengevoegd met die in Heerenveen.
“Onze inschatting is dat dat 30 banen kost”, aldus Ansems. “Nog eens 20 tot 25 arbeidsplaatsen verdwijnen, doordat PontMeyer alle houtbewerkingen in Zaandam gaat concentreren. Daar komen ultramoderne machines te staan. In Zaandam is er daardoor minder werk, maar ook op de vestigingen in Tilburg en Terborg heeft deze koers consequenties.”
Met PontMeyer is inmiddels een sociaal plan opgesteld. Dat voorziet in een schadevergoeding voor werknemers die hun baan verliezen. “Maar aan een oprotpremie alleen hebben de mensen niet zoveel”, zegt Ansems. “Daarom voorziet het plan ook in intensieve begeleiding van ontslagen werknemers naar een andere functie. We snappen best dat sommige werknemers graag een zak geld mee willen, maar outplacement is ook veel waard.”
Eind vorig jaar deed FNV Bouw goede ervaringen op met outplacement toen de PontMeyer-vestiging in Groningen werd gesloten. Van de twintig mensen die zonder werk kwamen te zitten, hebber er nu vijftien een andere baan. Ansems: “En dat in een moeilijke regio.”

Scholing

De vakbondsbestuurder heeft er bij PontMeyer op aangedrongen voortaan meer te investeren in het personeel. Volgens Ansems is er onder meer sprake van “achterstallig onderhoud” op het vlak van bijscholing. Daardoor zijn de kansen van werknemers op de arbeidsmarkt geslonken.
“PontMeyer had al eerder moeten nagaan over welke competenties de medewerkers beschikken, om ze vervolgens te scholen op wat andere banen vragen, zowel intern als extern.”
Ook vindt de vakbondsman dat PontMeyer beter moet inspelen op veranderende marktomstandigheden. “Ik heb tegen de leiding gezegd: doe ook eens wat aan de aansturing. Wacht niet met ingrijpen totdat het water aan de lippen de staat. In de toekomst moet worden voorkomen dat er onder druk wordt gereorganiseerd.”

Reageer op dit artikel