nieuws

Ballast Nedam schuldig aan val jongetje

bouwbreed

Ballast Nedam is de hoofdschuldige aan het ongeval van een negenjarig jongetje uit Eindhoven eind 2000. Dat heeft het gerechtshof van Den Bosch bepaald.

De leerling van basisschool De Vuurvlinder viel op 26 oktober 7 meter naar beneden in een wijkcentrum in aanbouw. Hij liep daarbij ernstig hersenletsel op. Ballast Nedam was hoofdaannemer van het project.
Het kind zou in het reeds opgeleverde deel van het gebouw gymles krijgen, maar wist aan de aandacht van zijn leraar te ontsnappen en de nog niet geopende galerij op de tweede verdieping te bereiken. Daar viel hij door een lege sponning van een raam.
Het Bossche gerechtshof vindt dat Ballast Nedam ernstig tekortgeschoten is in de veiligheid van de bouwplaats. Zo had de bouwer maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat kinderen het nog niet voltooide deel van het wijkcentrum zouden betreden.
“Door het ontbreken van glas in het kozijn was het gevaar van de galerij te vallen groot”, concludeert het hof. “Gezien de hoogte van de galerij stond ook vast dat een mogelijke valpartij zeer ernstige gevolgen zou kunnen hebben. Maatregelen waren geboden.”
Volgens Ballast Nedam staat niet vast dat het jongetje door de lege sponning is gevallen. Mogelijk is hij over de leuning geklommen en gevallen. In dat geval treft het bouwconcern geen blaam, vindt het zelf. Het hof denkt daar echter heel anders over. “Ook in dat geval zou Ballast Nedam aansprakelijk zijn, omdat het had moeten voorkomen dat het slachtoffer toegang had tot de galerij”, aldus de rechter.

Communicatie

Behalve de aannemer gaat ook Eindhoven, als opdrachtgever van het project, niet vrijuit. De gemeente instrueerde de school slecht over de gevaren op de bouwlocatie. Volgens het gerechtshof heeft “de gebrekkige communicatie tussen de gemeente en de Vuurvlinder eraan bijdragen dat het ongeluk kon gebeuren.”
Eindhoven keerde het slachtoffer enkele jaren geleden al een schadevergoeding uit. Het hof vindt dat Ballast Nedam van dat bedrag nu 60 procent voor zijn rekening moet nemen. De rechtbank van Den Bosch legde drie jaar geleden alle schuld nog bij het bouwbedrijf.
De leerkrachten van de school valt geen enkel verwijt te maken, oordeelde de hof.

Reageer op dit artikel