nieuws

Aanpasbare staalconstructie voor glazen luifel

bouwbreed

De noordelijke entree van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp krijgt een licht opkrullende glazen luifel. Deze complexe gebogen vorm wordt gemaakt met koud gebogen glaspanelen. De moeilijkheid zit hem vooral in de staalconstructie; elke ligger heeft namelijk een andere kromming, terwijl de afsteuning op de houten onderconstructie ook nog eens in hoogte varieert.

De gebogen overkapping meet 18 bij 16 meter en is ontworpen door Wiegerinck Architecten uit Arnhem. Ir. Klaas Schoustra, sales manager van het glasconstructiebedrijf BRS Structural Glazing uit Moerkapelle dat het werk in opdracht van BAM Utiliteitsbouw uitvoert, omschrijft de luifel als “een vierkant dak waarvan de hoeken omhoog zijn getrokken. Drie hoeken liggen 75 centimeter hoger ten opzichte van het horizontale vlak in het midden; de vierde hoek is 1,50 meter hoger opgetrokken. Daardoor doet het dak een beetje Japans aan.”
Aan de zijkanten zijn verticale glasplaten aangebracht; de hoogte varieert en is afhankelijk van de kromming van het dak. Met het oog op de verhoogde sneeuwbelasting zijn aan de gebouwzijde plaatselijk verstevigingen aangebracht.
Een belangrijk aandachtspunt is de afwatering. “Het dak loopt in het midden hol. In het dakvlak zijn over de hele breedte twee goten aangebracht die in de stalen T-profielen zijn geïntegreerd, zodanig dat het hemelwater door de houten balken heen via stalen kolommen centraal wordt afgevoerd en niet via de zijkanten.”
Overigens is het glas beloopbaar voor onderhoud. In de goten zijn aanlijnvoorzieningen opgenomen om het glasdak schoon te kunnen maken.

Afwatering

De gebogen dakconstructie is samengesteld uit glaspanelen van 1800 bij 1800 millimeter die op de bouwplaats zelf koud zijn gebogen op samengestelde T-profielen. De glasplaten zijn opgebouwd uit twee ruiten van 12 millimeter dik gelaagd gehard glas en 8 millimeter dik half gehard glas, een combinatie die optimale veiligheid garandeert.
Schoustra: “Elk glaspaneel kan in de hoeken maximaal 8 centimeter worden gebogen. Voor de verwerkbaarheid en vanwege de grote kracht die bij monteren op het glas wordt uitgeoefend, hebben we vier in plaats van twee Freeformfolies in het glaspakket gebruikt.”
Vervolgens is het gebogen blanke glas bevestigd op een gebogen stalen constructie van T-profielen (200 millimeter hoog en 100 millimeter breed) die op een hoh-afstand van 1,80 meter liggen. Deze constructie steunt weer af op een houten onderconstructie van gelamineerde liggers. De ruiten worden in de hoeken vastgezet met roestvaststalen rozetten op het glas. Alle voegen zijn met structurele siliconenvoeg afgewerkt.
De montage zelf vergt uiteindelijk slechts drie weken, waarmee de overlast voor de bezoekers tot een minimum beperkt blijft. Het voorbereidingstraject vergde aanzienlijk meer tijd.

Kromming

Schoustra: “De engineering is zeer complex. Elk onderdeel moet driedimensionaal worden uitgetekend.” De moeilijkheid zit hem niet zozeer in het glas als wel in het staal. Elke ligger heeft namelijk een andere kromming die bovendien verloopt, waarbij ook de afsteuning op de houten onderconstructie in hoogte varieert. “We hebben daarvoor een speciaal profiel ontwikkeld dat bestaat uit twee stalen strippen, waarvan de lijfplaat in de vorm van het dak is gesneden en de bovenstrip in de werkplaats op de lijfplaat is gebogen.” De liggers zijn in de hoogte verstelbaar met metalen beugels.
Niet alleen de tijdsdruk, ook de kosten waren bepalend voor de uiteindelijke materiaalkeuze. Warm gebogen glas vereist namelijk een veel grotere glasdikte. Daarbij zou voor elke ruit een aparte mal moeten worden gemaakt wat het duurder maakt. Kunststof gaf niet de gewenste uitstraling. Schoustra: “Koud gebogen glas leent zich bij uitstek voor gebogen constructies. Deze techniek is een veilige en betaalbare oplossing die geschikt is voor veel andere buitentoepassingen van gevels, balustrades tot overkappingen en geluidsschermen.”
Het werk bevindt zich momenteel in de eindfase. Na de bouwvak worden nog enkele foutief geproduceerde ruiten gemonteerd.

Reageer op dit artikel