nieuws

Zweedse bouwsector klaar voor legitimatieplicht op bouwplaats

bouwbreed

De georganiseerde bouw in Zweden heeft van de overheid toestemming gekregen voor de invoering van een legitimatieplicht op de bouwplaatsen.

Alle personen die zich daar ophouden moeten een speciaal ontworpen identiteitsbewijs bij zich hebben in de vorm van een soort naamkaartje dat op de kleding kan worden bevestigd. Het lang voorbereide initiatief is goedgekeurd door de datainspectie en is volgens deze controleinstantie niet in strijd met de wet op de persoonsgegevens. De legitimatieplicht is een onderdeel van een al een geruim aantal jaren draaiend actieprogramma van de bouworganisaties van werkgevers en werknemers tegen zwartwerken en andere criminaliteit. Volgens bouwwerkgeversfederatie staat de hele georganiseerde branche er unaniem achter, dat niet serieuze spelers zoveel moeten worden tegengewerkt. De initiatiefnemers zijn overeengekomen dat de fiscale autoriteiten de bouwplaatsen onaangemeld kunnen bezoeken om de legitimatiebewijzen te controleren. Zij hopen dat de regering wel een tegenprestatie levert door de fiscale faciliteiten voor particulieren die bouwreparaties en onderhoud laten uitvoeren te verruimen.

Reageer op dit artikel