nieuws

Zorginstelling krijgt koelinstallatie vergoed

bouwbreed

utrecht ­- Zorginstellingen mogen plannen ten behoeve van het binnenklimaat opnemen in hun bouwplan. In het rapport ‘De hitte de baas’ geeft het Bouwcollege per gebouwtype aan, welke installatietechnische maatregelen de grootste kans van slagen hebben.

Voor bestaande zorggebouwen blijkt de keuzevrijheid beperkt, nieuwbouw leent zich goed voor betonkernactivering en vloerkoeling en voor gebouwen uit de jaren tachtig zijn ingrijpende verbouwingen noodzakelijk. Volgens het Bouwcollege moeten de kosten daarvan van geval tot geval bekeken worden.
De discussie over droogte en ventilatie, kortom de binnentemperatuur in zorginstellingen, is in volle gang. Personeel en bewoners klagen vooral zomers over te hoge temperaturen. Op een aantal plaatsen zou oververhitting en verdroging volgens sommigen zelfs levens hebben geëist.
“Dat verband is moeilijk voor 100 procent aan te geven”, meent Tjark Reininga van het College Bouw Zorginstellingen (het Bouwcollege). Reininga constateert dat de aandacht voor het binnenklimaat in zorginstellingen in korte tijd is verbeterd. Toch valt er nog een hoop te winnen.
Vooral de ruimtes voor niet mobiele bewoners vragen om aandacht. “Er zijn zorginstellingen die met simpele ventilatoren van Blokker de grootste problemen wegnemen. Maar, soms zijn de investeringen aanzienlijk hoger.”

Gevolgen

Lastig is dat bestaande zorggebouwen zich niet lenen voor de nieuwste technieken. Bovendien zijn architecten zich onvoldoende bewust van de gevolgen die hun ontwerpen op het binnenklimaat hebben. “Atria kunnen voor problemen zorgen. Of grote glasgevels op het zuidwesten die de hele middag veel zon vangen.”
Onduidelijk is hoe het gemiddeld is gesteld met het binnenklimaat van zorginstellingen. “Die feiten hebben we niet. Maar, ik vermoed dat van de 1400 instellingen ongeveer honderd drastische maatregelen behoeven.”

Reageer op dit artikel