nieuws

Ziekenhuizen mogen investeren in vastgoed

bouwbreed

Ziekenhuizen die willen investeren in vastgoed hebben hiervoor vanaf volgend jaar geen toestemming meer nodig van de overheid. Daarmee wordt een begin gemaakt met het stopzetten van het bouwregime.

Ziekenhuizen die willen investeren in vastgoed hebben hiervoor vanaf volgend jaar geen toestemming meer nodig van de overheid. Daarmee wordt een begin gemaakt met het stopzetten van het bouwregime.
Dat schrijft Ab Klink, minister van Volksgezondheid, in een brief aan de Tweede Kamer. “Dit betekent dat vanaf 2008 geen sprake meer zal zijn van nieuwe door de overheid goedgekeurde en gegarandeerde investeringen die worden verwerkt in de tarieven en budgetten van ziekenhuizen”, aldus de brief.
Een jaar later zijn de ziekenhuizen zelf verantwoordelijk voor hun investeringen in vastgoed en voor de eventuele financiële gevolgen daarvan. Klink stelt dat de zorginstellingen mogelijkheden moeten hebben om te kunnen blijven investeren. Daarom blijft het Waarborgfonds voor de Zorgsector de komende vier jaar bestaan. Bovendien wordt winst die de zorginstellingen maken op hun gebouwen, niet langer afgeroomd. “Eigendom zal tegen een reële waarde in de balans verwerkt kunnen worden.” Dat betekent dat winst die ziekenhuizen maken als ze een gebouw verkopen aan hun vermogen kan worden toegevoegd of kan worden gebruikt voor verdere investeringen. Klink zegt steun toe aan zorginstellingen die door de veranderingen in problemen raken.

Reageer op dit artikel