nieuws

Zelfreinigend leidingnet houdt water schoon

bouwbreed

Een zelfreinigend waterleidingnet vermindert de kans dat ‘bruin water’ uit de kraan komt met ruim 90 procent. Onderzoeker Jan Vreeburg van de TUDelft en Kiwa Water Research verwacht echter niet dat er snel zo’n net komt: de brandweer wil ze niet omdat zo’n net minder bluswater zou leveren.

In Nederland stroomt jaarlijks 30.000 tot 60.000 keer bruin water uit de kraan, denkt Vreeburg. Slechts een enkeling klaagt; waterleidingbedrijven ontvangen er jaarlijks 3000 tot 6000 klachten over. De oorzaak van het bruine water werd tot nog toe vaak gezocht in roestende gietijzeren buizen. Vreeburg meent dat het water bruin wordt door het bezinken van deeltjes die al bij de zuivering in het water komen. Die vormen een laagje sediment dat af en toe los spoelt en zo het water bruin kleurt. De neerslag bestaat voor een groot deel uit ijzerdeeltjes uit het grondwater en het zuiveringsproces.
Een betere zuivering of een extra zuiveringsstap haalt het overgrote deel van de ijzerdeeltjes uit het water. De geschiedenis leert dat regelmatig de leidingen spoelen ook helpt. Anders dan vroeger moet dat spuien wel op een doordachte manier gebeuren. Als derde oplossing noemt Vreeburg een nieuw leidingnet waarin het water sneller stroomt zodat de deeltjes minder snel neerslaan. Het gaat dan om vertakte netten met kleinere diameters. Vergeleken met conventionele netten zijn die zo’n 20 procent goedkoper omdat er minder materiaal voor nodig is.
Door de kleinere diameters leveren zulke netten geen 60 maar 30 kubieke meter bluswater per uur. De reden dat de brandweer geen nieuwe netten wil. Vreeburg zegt uit de praktijk te leren dat een kleinere hoeveelheid bluswater nog ruim voldoende is. Waterleidingbedrijven lijken dat ook te vinden; sinds 2000 legden ze ongeveer 4500 kilometer zelfreinigende waterleidingbuis aan.

Reageer op dit artikel