nieuws

Zeehondencrèche maakt grote kans in Kollumerwaard

bouwbreed

De kans dat Zeehondencrèche Lenie ’t Hart zich in Kollumerwaard vestigt, is groot. Ontwikkelaar Phanos uit Houten biedt de zeehonden onderdak op zorgrecreatieresort Lauwershage. Beide partijen geven aan ver met onderhandelingen te zijn.

Phanos presenteerde gisterochtend in Kollum de plannen rond Lauwershage en de zeehondencrèche. ’t Hart krijgt voor een appel en een ei 2,5 hectare op het in totaal 78 hectare grote terrein. De mensen die op het resort verblijven, kunnen de zeehondencrèche bezoeken. De nieuwe zeehondencrèche mag 10 tot 15 miljoen euro kosten. “Met deze plannen hopen we onder ons budget te blijven. Samen bouwen beperkt de kosten” verklaart Lenie ’t Hart. “Daarnaast kunnen voorzieningen als horeca worden gedeeld en stagiaires in het park overnachten.”
’t Hart voert ook nog gesprekken met de gemeente Harlingen en de provincie Groningen. “De provincie wil graag dat we in Pieterburen blijven”, weet ’t Hart. “Daar is ze wel laat mee, maar een goed aanbod kan het overwegen waard zijn.”
Het bestuur van de zeehondencrèche bekijkt momenteel de opties. “We moeten de financiering rond krijgen. Daarnaast dienen de donateurs vertrouwen te hebben, maar boven alles gaat het erom wat het beste is voor de zeehonden.”
Het project Lauwershage, een initiatief van Phanos en zorggroep Noorderbreedte, vergt een investering van 100 miljoen euro. De helft van het resort is bestemd voor 350 zorgwoningen voor mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek begint eind 2008 met de bouw van Lauwershage, zodat het begin 2010 klaar is.
Voor de zeehondencrèche wordt momenteel een extra milieu-effectrapportage uitgevoerd. De uitkomst volgt eind juli.

Reageer op dit artikel