nieuws

Woningbehoefte groeit in grote steden Zweden

bouwbreed

65 Procent van de woningbouw in Zweden speelt zich de komende jaren af in de grote steden. Dat voorspelt de rijksdienst volkshuisvesting Boverket in een rapport, waarin de woningbouwbehoefte is geïnventariseerd. Volgens Boverket moeten er tot 2020 in totaal 550.000 nieuwe huizen komen. De grote vraag in de drie grote agglomeraties Stockholm, Gotenburg en Malmö betekent dat elders vaak sprake is van terugloop van de bevolking. Los daarvan piekt de totale vraag rond het jaar 2010, om daarna geleidelijk af te nemen. Bouwwerkgeversfederatie Sveriges Byggindustrier kritiseert het rapport. BI had het interessanter gevonden als de dienst verschillende toekomstscenario’s over de woningmarktontwikkkeling had opgesteld. Onbeantwoord blijft ook de vraag waarom in Zweden in vergelijking met andere Europese landen zo weinig woningen worden gebouwd, aldus de federatie.

65 Procent van de woningbouw in Zweden speelt zich de komende jaren af in de grote steden. Dat voorspelt de rijksdienst volkshuisvesting Boverket in een rapport, waarin de woningbouwbehoefte is geïnventariseerd. Volgens Boverket moeten er tot 2020 in totaal 550.000 nieuwe huizen komen. De grote vraag in de drie grote agglomeraties Stockholm, Gotenburg en Malmö betekent dat elders vaak sprake is van terugloop van de bevolking. Los daarvan piekt de totale vraag rond het jaar 2010, om daarna geleidelijk af te nemen. Bouwwerkgeversfederatie Sveriges Byggindustrier kritiseert het rapport. BI had het interessanter gevonden als de dienst verschillende toekomstscenario’s over de woningmarktontwikkkeling had opgesteld. Onbeantwoord blijft ook de vraag waarom in Zweden in vergelijking met andere Europese landen zo weinig woningen worden gebouwd, aldus de federatie.

Reageer op dit artikel