nieuws

Wacker samen met Neuson Kramer

bouwbreed Premium

Het Duitse Wacker en het Oostenrijkse Neuson Kramer hebben een overeenkomst getekend die moet leiden tot een fusie. Op hetzelfde moment stelde de Nederlandse importeur van Neuson, Collé uit Sittard, een nieuwe mobiele graver voor: de Neuson 9503, die met een topsnelheid van 40 kilometer per uur ook de snelste ter wereld is.

Het fusiebedrijf, dat straks Wacker Neuson zal gaan heten moet ongeveer 880 miljoen euro gaan omzetten. Georg Sick, nu de baas bij Wacker in München, wordt hoogstwaarschijnlijk ook de baas bij de fusiepartners. Wacker, dat vooral gereedschap fabriceert voor verdichting, beton en sloop heeft thans een omzet van 619 miljoen euro op jaarbasis. Het kleinere Neuson dat minigravers, compacte wielladers, kleine dumpers en verreikers maakt liet vorig jaar 260 miljoen euro in de boeken bijschrijven. Beide bedrijven zijn in private handen maar analisten verwachten dat een beursgang wel eens in het verschiet zou kunnen liggen, zeker gezien eerdere uitspraken van Sick over een beursgang van Wacker alleen.

Trots

Neuson Kramer, dat in Nederland en omgeving vooral bekend is vanwege de 3802 en de 6503 mobiele graafmachines, is behoorlijk trots op de jongste en tevens grootste loot op banden aan de stam van het bedrijf: de 9503. Volgens de woordvoerders van het bedrijf is de trend in de markt dat machinisten op een 14 tons machine iets kleiners willen en machinisten op een 6 tons apparaat iets groters. En dan komt de 9 tons Neuson van pas.
De nieuwe 9503 heeft een graafdiepte van 3,6 tot 4,2 meter, een reikwijdte van 6,5 tot 7,9 meter op de bodem en de machine is 2450 millimeter breed en bijna drie meter hoog. Door de motor aan de rechterzijde te plaatsen is de machine net geen binnendraaier maar de kont steekt niet veel uit. De kantelbare cabine maakt onderhoud aan slangen en ventielen gemakkelijk.

Snel

De Deutz turbo-diesel motor levert 101 paardenkrachten en haalt (optioneel) 40 kilometer per uur op de weg. Daarmee levert Neuson de snelste mobiele graver ter wereld. Het kan handig zijn als er grotere afstanden afgelegd moeten worden. Zodra de bedrijfsrem wordt ingeschakeld vergrendelt de pendelas automatisch mee, wat irritant geschommel tijdens het graven voorkomt. De 9503 is leverbaar met 4-wielbesturing waarbij bij hoge snelheden overgeschakeld kan worden naar 2-wielbesturing. Hondegang-besturing behoort ook tot de mogelijkheden. Het resulteert in een behoorlijk kleine draaicirkel (4 meter) voor een machine van deze omvang.
De Neuson is leverbaar met mono- of verstelgiek. Bovendien is een verlengde lepelsteel leverbaar. Het testmodel dat wij aan het werk zagen bleek een krachtpatser. 5 ton hijscapaciteit met de triplegiek over de voorzijde bij een vlucht van 3 meter op maaiveldniveau.

Reageer op dit artikel