nieuws

Tweede ‘scheve’ toren moet buitenwijk van Pisa nieuw elan geven

bouwbreed

De Toren van Pisa blijft een handelsmerk waar al veel over is gespeculeerd: verkopen aan China, precies namaken en exporteren, de gekste opties zijn al gedaan. Een tweede toren bij Pisa zelf getuigt van een heel nieuwe visie. De kans is groot dat dit plan werkelijk doorgaat, want alle betrokken bestuurders hebben zich zeer positief uitgelaten. Wethouder Giuseppe Sardu licht de nieuwe bouwprojecten toe.

“Het gaat om een initiatief dat geheel door privébeleggers wordt gefinancierd en dat een buitenwijk van Pisa nieuw elan moet geven. Bouwkundig blijkt het ook nog eens zeer interessant door een aantal technische aspecten.”
De toren is gepland in de wijk Ospedaletto, ten zuidenoosten van het centrum. Terwijl de toren zelf gewoon recht wordt gebouwd, suggereert de glazen buitengevel een lichte scheefstand. Met virtuele technieken zal het ’s avonds lijken of het gebouw net zo overhelt als het origineel in het centrum. Mogelijk komen er in de toekomst nog twee andere kantoren om deze toren heen, maar voorlopig ligt de aandacht op het 57 meter hoge marketingobject.
Sardu toont zich uiterst positief: “Het gaat niet om een stunt die de aandacht moet trekken. Er was echt behoefte aan een servicecentrum in dit deel van Pisa. Eerst dachten we aan een horizontaal gebouw, maar op initiatief van het architectenbureau en de beleggers is dit plan ontstaan dat natuurlijk veel meer aandacht trekt. Als stad moet je mee naar de toekomst. Neem een voorbeeld aan Parijs waar de Arc de Triomph een prachtige inspiratie vormde voor de Arc de la Défense in een buitenwijk.”
Het huidige plan past in het beeld van Toscane, waarin torens van oudsher in veel steden een prominente plek innemen. In deze moderne versie zullen de eerste twee verdiepingen met elkaar verbonden zijn door een omloop die voor publiek toegankelijk wordt. Via een lift kan het dakterras met uitzicht op de stad en de oorspronkelijke scheve toren worden bereikt.
Het gebied groeit al jaren industriëel met als belangrijke ‘bewoners’ een internationale farmaceutische industrie, het ook internationaal opererende ziekenhuis en de vuilverbrandingsdienst.

Doorgroeien

Wethouder Sardu besluit: “Je kunt wijken buiten het centrum als vanzelf laten doorgroeien of de planning fors in eigen hand nemen als gemeente. Het eerste is bij Pisa veel te lang gebeurd. Met deze nieuwe bouwplannen luiden we een ander tijdperk in. Namelijk dat van één van de snelst groeiende steden in Toscane met een vliegveld dat in tien jaar tijd verdubbeld is. In tegenstelling tot Florence en Siena hebben we hier aan de kust nog alle ruimte om uit te breiden. En dat gaan we doen ook.”

Ecologisch

Het ontwerp komt van architect Dante Oscar Benini in nauwe samenwerking met het bouwbedrijf van Andrea Bulgarella. Voor de twee kantoren van acht verdiepingen die hiernaast gepland staan, willen de bedenkers fotokatalytische cementafwerking toepassen, die de koolmonoxide van uitlaatgassen omzet in zuurstof. De gevels en daken van aangrenzende nieuwbouw worden benut voor zonne-energie en het opvangen van regenwater. Het totale project inclusief een voorplein is geraamd op 70 miljoen euro.

Reageer op dit artikel