nieuws

Stakingen treffen bouw in noordelijk deel Duitsland

bouwbreed Premium

De Duitse bouw kampt voor het eerst in vijf jaar weer met grote stakingen. De werkgevers zijn hopeloos verdeeld.In de deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein zijn gisteren duizend bouwvakkers de straat opgegaan. De actie volgt op een ledenraadpleging zondag van vakbond IG Bau. De stemming leverde 87,9 procent voorstanders op om massaal en voor onbepaalde tijd het werk neer le leggen. Afgelopen weken werden al 500 bouwplaatsen getroffen door prikacties. Meestal werd ervoor gekozen het werk enkele uren neer te leggen. Inzet: een loonsverhoging van 3,5 procent.”De verantwoordelijken die het arbitragevoorstel hebben afgewezen, moeten bij zichzelf te rade gaan hoe het nu verder moet in de bouw”, zegt metselaar Peter Fabian. “Denk toch ook aan de instromers. Alleen met fatsoenlijke lonen en eerlijke werkomstandigheden is de branche voor jongeren interessant”.Ook vanuit de hoek van de werkgevers klinkt onbegrip. Directeur Michael Knipper van Bauindustrie is razend over het verzet van de kleine- en middelgrote aannemers in de twee dissidente deelstaten. Speciaal voor hen is in het conceptakkoord de ongehoorde clausule opgenomen dat bedrijven in moeilijkheden 8 procent onder de cao-lonen mogen duiken. Knipper ziet de obstructie vanuit het noorden als een gevaarlijke manoeuvre om een in Duitsland algemeen geldende cao uit te hollen. “We lijden al onder de oost-westscheiding in het cao-beleid. We zouden alles op alles moeten zetten om weer één uniforme cao te krijgen. Ook de kleine en middelgrote bedrijven werken vandaag de dag niet meer louter lokaal”.Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein tellen 3300 bouwbedrijven. Bij de ondernemingen zijn 30.000 bouwvakkers in dienst, waaronder 14.000 vakbondsleden.

Werkgevers

Reageer op dit artikel