nieuws

Slooprobot Brachyo wil aan het werk

bouwbreed Premium

Met de sloop van ten minste 600.000 flats in voormalig Oost-Duitsland denken de ontwerpers van slooprobot ‘Brachyo’ het ei van Columbus te hebben gevonden. De zespotige ‘krab’ kan onbemand asbesthoudende gebouwen te lijf. Nu nog een fabrikant die het aandurft het prototype in productie te nemen.

Het eerste idee komt uit de koker van het in Magdeburg gevestigde Fraunhofer Instituut (Duitse TNO). Dat benaderde vervolgens de vakgroep Industrie Design van de Fachhochschule Magdeburg-Stendal om het idee van een onbemand sloopwerktuig nader vorm te geven. 

Twee studenten, 
Jenika Hentschelen 
Frank Urban, zetten zich samen met hun docent prof. 
Ulrich Wohlgemuth, aan het rekenen. Eind vorig jaar presenteerden ze een prototype op de Hannover Fair Trade. 

Het studententeam werkte voor het definitieve ontwerp nauw samen met Transluszent, een industrieel ontwerpbureau dat is opgericht door vier jonge, net afgestudeerde ontwerpers van dezelfde hogeschool.

Eén van hen, 
Gordon Adler, liep ooit stage bij een grote Duitse fabrikant van grondverzetmaterieel waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde. Adler: “Ik noem de naam liever niet, omdat we op dit moment gesprekken met ze voeren om de robot in productie te nemen. En ze willen niet dat de concurrenten op een idee komen.”

Plattenbau • Adler en zijn medeontwerpers denken namelijk dat de ‘Brachyo’ gedoopte robot uitermate geschikt is voor de sloop van ruim 600.000 flats in voormalig Oost-Duitsland. In de typische ‘Plattenbau’ in Oost-Europa is tussen 1963 en 1984 veelvuldig gebruik gemaakt van zogenoemde Morinol-kit, een voegmiddel dat voor 

40 procent uit asbest bestaat. “Brachyo is mede ontworpen om het uitermate giftige goedje snel, efficiënt en veilig te verwijderen”, vertelt Adler. “De robot wordt met een hijskraan op het dak van een flatgebouw getild en werkt zich vervolgens verdieping voor verdieping naar beneden. Volledig computergestuurd, er komt geen mens aan te pas. Met een speciaal opzetstuk wordt de Morinol-kit als het ware tussen de voegen uitgezogen, waarbij het eerst wordt bevroren, zodat er geen stof vrij komt. Brachyo is daarbij zo ontworpen dat hij sloopmateriaal direct scheidt, waardoor het gemakkelijker kan worden verwerkt. Ons doel was om tenminste 80 procent te kunnen recyclen.” 

De slooprobot ontleent zijn ontwerp overduidelijk aan een krab. En dat is niet voor niets, zegt Adler. “Een krab beweegt zich zijwaarts, wat voor een grote stabiliteit zorgt. Eerder werkte dezelfde vakgroep van professor Wohlgemuth aan een vergelijkbaar project. Robotspin ‘Ole’ is toen ontworpen om in dunbevolkte gebieden bosbranden te lijf te gaan. Ook deze robot beweegt zich onbemand voort en hier komt het idee van de zes poten vandaan.” 

Brachyo daarentegen zal zich in verstedelijkt gebied moeten ontplooien. De sloopkrab kan in zijn eentje 3 meter hoogteverschil overbruggen. Verdieping voor verdieping naar beneden kruipen is daardoor geen probleem. Zelfs onder een hoek van dik 60 graden – met bijvoorbeeld twee poten op een hogere verdieping, twee poten tegen de muur en twee tentakels op een lagere verdieping – gaat probleemloos.

Ballerina • De vergelijking met de graafmachines van de Zwitserse fabrikant Menzi Muck dringt zich op. Want ook die machines kunnen hun vier poten onafhankelijk van elkaar bewegen. Adler: “Dat is dan ook de enige overeenkomst. Want een Menzi Muck moet je zelf naar een bepaalde plaats sturen met vreselijk ingewikkelde hendels in de cabine. Onze Brachyo vertel je door middel van coördinaten waar hij naar toe moet en vervolgens doet de machine dat volledig zelfstandig. Hij ‘weet’ hoe hij zijn poten moet neerzetten. Die software hebben we ook al ontwikkeld.”

Met een werkend prototype op een beurs in Hannover lijkt het wachten op een fabrikant die de machine in productie neemt. “Zoals gezegd, we zijn in gesprek. Maar de fabrikant wil eerst een goed marktonderzoek naar de mogelijkheden. Hij moet immers wel verkopen.” 

Ook werden bij het prototype nog enkele mankementen ontdekt. Adler: “We merkten dat de poten ongeveer 10 procent langer moeten worden. Dat gaat straks ten koste van de ruimte waarin Brachyo kan werken. Maar nu huppelt hij als een soort ballerina. Hij neemt te kleine stapjes. En dat kan bij een stoere klus als het slopen van flatgebouwen natuurlijk niet de bedoeling zijn”, zegt hij lachend. 

Reageer op dit artikel