nieuws

Schiphol moet Chipshol snel betalen

bouwbreed

Schiphol moet binnen tien dagen 19 miljoen euro betalen aan projectontwikkelaar Chipshol. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. De luchthaven overweegt hiertegen in beroep te gaan.

Het bedrag is een voorschot op de schadevergoeding die de rechtbank eerder dit jaar aan Chipshol toekende. De precieze hoogte van de totale schadevergoeding moet nog worden bepaald.
Chipshol sleepte de luchthaven voor de rechter omdat de ontwikkelaar meent stelselmatig te zijn tegengewerkt bij de bouw van een bedrijvenpark nabij Schiphol. De rechtbank gaf de projectontwikkelaar gelijk en stelde de geleden schade door waardevermindering van de bouwgrond eerder dit jaar in een tussenvonnis vast op 19 miljoen euro inclusief rente. Daar kan ook nog belastingschade bijkomen.
Chipshol wilde na het tussenvonnis in april direct geld zien, maar Schiphol wil dat eerst een definitief schadebedrag wordt vastgesteld. Daarop is Chipshol opnieuw naar de rechter gestapt om betaling af te dwingen. De rechtbank heeft nu vastgesteld dat Schiphol het geld binnen tien dagen moet overmaken.
Chipshol moet wel eerst een bankgarantie stellen van 21,5 miljoen euro voor het geval de schadevergoeding toch lager uitpakt en de projectontwikkelaar een deel moet terugbetalen.
Een woordvoerder van Schiphol laat weten dat de luchthaven nadenkt over een hoger beroep. De luchthaven is wel tevreden over de bankgarantie die de ontwikkelaar moet hebben. Daarmee heeft Schiphol de zekerheid dat het geld terug kan vorderen als later in de rechtsgang een lager schadebedrag wordt vastgesteld.

Kwalijk

Directeur Peter Poot van Chipshol, die een schadevergoeding had geëist van 97 miljoen euro, is niet te spreken over de bankgarantie. “Het is kwalijk dat de rechtbank enerzijds stelt dat Schiphol de schade al in 2003 had moeten vergoeden en anderzijds ons nu tot een garantstelling verplicht.” Poot toonde zich al eerder zeer ontevreden over de procesvoering.
Chipshol had over het Groenenbergterrein, waar op verzoek van Schiphol een bouwverbod is afgekondigd, ook een conflict met de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Met die partijen is inmiddels een schikking getroffen die het bedrijf miljoenen heeft opgeleverd. Er loopt ook een procedure tegen de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Schiphol heeft overigens al gevraagd om opheffing van het bouwverbod, en meent dat op grond daarvan de uiteindelijke schadevergoeding aan Chipshol flink omlaag kan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels