nieuws

Schiphol mag met 45.000 vluchtenper jaar groeien

bouwbreed

Schiphol mag de komende drie jaar met 45.000 vluchten per jaar groeien van het kabinet. Dat valt op te maken uit een brief van minister Eurlings (verkeer) aan de Tweede Kamer. De commissie stelt dat de nationale luchthaven tot eind 2010 480.000 vluchten per jaar mag uitvoeren. Dat zijn er nu 435.000. Een groei van 45.000 vluchten per jaar.Het advies en het groene licht van de betrokken ministers geeft de luchthaven onmiddellijk lucht. Schiphol dreigde dit jaar door de wettelijk vastgestelde geluidsgrenzen te breken. Daardoor zou de Buitenveldertbaan vanaf augustus niet meer zou kunnen worden benut. Dat lijkt nu te zijn afgewend. Een kanttekening is nog wel dat een besluit pas kan worden genomen als de milieueffecten zijn doorgerekend.

De verkeersminister steunt hiermee de twee weken oude afspraken om Schiphol extra vluchten te laten uitvoeren. Eurlings geeft in de brief aan dat hij – samen met VROM-minister Cramer – het advies wil overnemen, dat is opgesteld onder leiding van de Groningse commissaris van de Koningin Hans Alders.
Het akkoord, waaraan de luchtvaartsector met regiobestuurders en omwonenden bijdroeg, ontlokte veel kritiek. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn tegen. De gemeente, onder de rook van Schiphol, was geen lid van de zogenoemde Alderstafel. Amstelveen en Haarlemmermeer wel en zij stemden ermee in. Ook diverse bewonersorganisaties zijn niet tevreden. Het overleg onder leiding van Alders gaat komend najaar verder over de toekomst van Schiphol op de middellange termijn (tot 2020). Daarover moeten uiterlijk 31 maart 2008 afspraken op tafel liggen.
Eurlings spreekt van een evenwichtige vertegenwoordiging van de verschillende belangen, en een afgewogen advies. Er is volgens hem een balans gevonden tussen een selectieve groei van de luchthaven tot 2010 en een pakket hinderbeperkende maatregelen.
Minister Eurlings en de Tweede Kamer debatteerden gisteravond na het sluiten van deze krant over de groei van Schiphol.

Reageer op dit artikel