nieuws

Provada magneet voor vastgoedspecialist

bouwbreed Premium

De Provada blijkt een magneet voor vastgoedspecialisten. Gezien de kaartverkoop stevent de vakbeurs – vergeleken bij het beginjaar – af op een verdrievoudiging van de bezoekersaantallen.

Volgens commercieel directeur John Kerkhoven (28) is de Provada een schot in de roos. Samen met vader Flip peilde hij een paar jaar geleden de belangstelling voor een platform speciaal voor vastgoedmensen. De vier grote steden van het land bleken direct enthousiast. Evenals de pioniers Bouwfonds en DTZ Zadelhoff. Waarop de groep deelnemers snel in omvang toenam.

Toeleveranciers

In 2005 startten de Professionele Vastgoed Dagen met een beursvloer van 5000 vierkante meter en 4631 bezoekers. Vorig jaar besloeg de ruimte al drie keer zoveel en namen 10.123 vakgenoten een kijkje. Van 11 tot en met 13 juni dit jaar is in de RAI in Amsterdam 20.000 meter vloer beschikbaar. De organisatie gokt op 13.000 mensen voor de stands en de talrijke congressen.
“De Provada is anders dan andere bouwbeurzen”, benadrukt John Kerkhoven. “Iedereen is als bezoeker welkom. Qua inhoud kiezen we echter duidelijk voor het vastgoed. Bijna dagelijks krijg ik telefoontjes van toeleveranciers die een stand willen. Ze willen naar de beurs omdat een groot deel van hun klanten daar ook is. Toch zullen we de toeleveranciers als standhouder altijd blijven weigeren. Met de Provada is een eenduidig vastgoedproduct neergezet. Onze standhouders kunnen hier niets aan de toeleveranciers verdienen. Als je de sectoren gaat mengen, krijg je vlees noch vis.”
De Provada heeft in zijn drie edities een sterke ontwikkeling doorgemaakt. De onwennige start in 2005 was vooral een netwerkbijeenkomst. Veel bedrijven waren afwachtend, het bijprogramma was bescheiden. In 2006 had de vakbeurs al zo’n stevige positie verworven dat vooral opviel wie van de grote jongens nìet aanwezig was. Inhoudelijk won het congresprogramma duidelijk aan kwaliteit. Dit jaar zet de Provada opnieuw een flinke stap voorwaarts.
Kerkhoven: “Inhoudelijk is de Provada veel sterker geworden. We hebben dit jaar veertig congressen. Voor de eerste keer zijn ook de corporaties goed vertegenwoordigd”. De beurs fungeert als belangrijk trefpunt van overheden en het particuliere bedrijfsleven. Ruim zestig gemeenten staan klaar om hun plannen te ontvouwen. Het ministerie van VROM is van de partij, tientallen bouwers en ontwikkelaars, evenals Schiphol en diverse havenbedrijven.

Huisvestingsoplossingen

Waarom ook de Rijksgebouwendienst haar gezicht laat zien? Directeur Vastgoed Louk Heijnders: “Onze dienst zal de komende jaren steeds intensiever gaan samenwerken met marktpartijen en gemeenten. Dat om te komen tot huisvestingsoplossingen die passen bij een rijksoverheid die flexibel inspeelt op de maatschappelijke en politieke thema’s”.
Kerkhoven heeft geconstateerd dat de meeste bezoekers twee of drie dagen uittrekken voor zijn beurs. “Eén dag is eigenlijk ondoenlijk. Partijen waar je anders het hele land voor moet doorrijden, staan dicht bij elkaar”.
De Provada rekent op zo’n 500 tot 700 bezoekers uit het buitenland, vooral Duitsers. Een echt internationaal treffen zal de beurs niet snel worden. De organisatoren hebben zich vastgelegd op een Nederlands aandeel van minstens 70 procent.

Reageer op dit artikel