nieuws

Project Nieuw Zaailand in Leeuwarden van start

bouwbreed

In Leeuwarden is gisteren de samenwerkingsovereenkomst voor het project Nieuw Zaailand ondertekend. Dat omvat de bouw van een nieuw Fries Museum op het stadsplein, nieuwe woningen en winkels. Er is een totale investering mee gemoeid van 114 miljoen euro.

De ondertekenaars zijn de gemeente Leeuwarden, ING Vastgoedontwikkeling BV, de directie van het Fries Museum en Achmea Vastgoed. Achitect Abe Bonnema liet het museum na zijn dood in 2001 een legaat na van 18 miljoen euro. Daarmee kwamen de plannen voor nieuwbouw in een stroomversnelling. Het nieuwe Fries Museum gaat in 2011 open. Achmea Vastgoed bouwt een nieuw winkelcentrum. De ronde bolling van het huidige winkelcentrum wordt gesloopt net als de woningen erboven. Er komt 3000 vierkante meter winkelgebied bij (in totaal 10.000 vierkante meter), vooral voor grote modezaken. De huidige parkeergarage wordt gesloopt; eind 2009 moet er een nieuwe staan. ING Vastgoed investeert 20 miljoen euro in nieuwe winkels, woningen en horecagelegenheden aan het plein en het aangrenzende Ruiterskwartier. Ook de omliggende stegen worden aangepakt. Scheidend burgemeester Geert Dales zette gisteren een van zijn laatste handtekeningen namens de gemeente Leeuwarden. De gemeente steekt zelf 5 miljoen in het project. “Ik ben intens gelukkig dat deze partijen elkaar hebben gevonden, al was het soms geen gemakkelijk proces”, aldus Dales. De overlast in het stadshart de komende jaren is niet prettig, “maar onvermijdelijk”. “Geen overlast is stilstand. Hoe meer bouwputten en hijskranen, hoe beter het gaat met een stad.”
De komende maanden overlegt de stuurgroep over de definitieve invulling van het ontwerp. Na de zomervakantie wordt begonnen met het verleggen van kabels, leidingen en riolering. De eerste bouwactiviteiten starten volgend jaar zomer.

Reageer op dit artikel