nieuws

Plannen voor grootschalige glastuinbouw in Luttelgeest

bouwbreed

Een onlangs opgerichte werkgroep LTO Noord, de gemeente Noordoostpolder en enkele banken blazen de plannen voor grootschalige glastuinbouw bij Luttelgeest (NOP) nieuw leven in.

LTO Noord stelt een halve ton beschikbaar voor promotieactiviteiten om tuinders uit het Westland te bewegen naar de polder te verkassen. De gemeente Noordoostpolder steekt 37.500 euro in het project.
Eind jaren negentig ondertekenden de gemeente Luttelgeest, Grontmij, ABN Amro en de Rabobank een intentieverklaring voor 300 hectare duurzame glastuinbouw bij het dorp. De jaren daarna haakten de banken af. De nieuwe initiatiefgroep gokt op 450 hectare glastuinbouw.
Het voordeel is dat de gronden al de bestemming landelijk gebied hebben, waar glastuinbouw mogelijk is, aldus voorzitter B. Wielenga. Luttelgeest behoort tot een van de tien gebieden die het Rijk in het verleden aanwees als geschikte locatie van kassengebied.

Geschikt

De komende vijf jaar steekt LTO Noord 50.000 euro in een promotieplan. “Het geld is bestemd voor acquisitie om Luttelgeest in de picture te krijgen als geschikte locatie voor glastuinbouw”, aldus P. Westra van LTO Noord.
De gemeente stelt behalve de bijdrage van 37.500 euro (over vijf jaar) nog een lening beschikbaar van naar schatting enkele tienduizenden euro’s. De werkgroep zal de concrete plannen eind deze maand tijdens een persconferentie nader toelichten.
De glastuinbouw in ons land neemt toe, vooral in de bloementeelt en nog steeds in het westen. In 1980 stond er in Nederland 8760 hectare glas, in 2004 was dat 10.300 hectare (cijfers CBS).

Reageer op dit artikel