nieuws

Patstelling woningbouw Andreasterrein opgeheven

bouwbreed

Proper Stok kan verder met de bouw van 520 woningen en een hotel op het terrein van het voormalige Andreasziekenhuis in Amsterdam-Slotervaart. De Rotterdamse ontwikkelaar heeft zijn schadeclaim ingetrokken, aldus stadsdeel Slotervaart. Oplevering van het zogeheten Andreas Ensemble is nu voorzien in 2009.

Het ziekenhuisgebouw werd al in 2005 gesloopt, maar daarna ontstond een conflict tussen stadsdeel en de Vereniging Vrienden Rembrandtpark.
De vereniging maakte bezwaar tegen de toekomstige ontsluiting van de woonwijk dwars door het park. Het bouwprogramma aan de zuidkant van het park leidt volgens de vereniging tot onaanvaardbare aantasting van de stedelijke groenstructuur.
Protest bij de Raad van State haalde het echter niet, omdat het bestemmingsplan van de jaren zeventig dateert. Daarin was nog geen sprake van bescherming van de groenstructuur.
Wethouder Ketelaar van stadsdeel Slotervaart en Vereniging Vrienden Rembrandtpark hebben afgelopen week een overeenkomst getekend. De vereniging trekt haar bezwaren in tegen de bouw van het Andreas Ensemble en krijgt later opnieuw de mogelijkheid bezwaar te maken tegen de aanleg van de ontsluitingsweg.
Deze weg wordt opgenomen in een nieuw bestemmingsplan dat het groene karakter van het park waarborgt. Mocht de weg door het park uiteindelijk niet kunnen doorgaan, dan maakt het stadsdeel een alternatieve ontsluiting.

Schadeclaim

Proper Stok kan door de overeenkomst de bouwactiviteiten voortzetten. De oplevering van het Andreas Ensemble was oorspronkelijk voorzien eind dit jaar. Voor de ontwikkelaar was de vertraging reden te dreigen met een forse schadeclaim.
Het woningbouwprogramma omvat portiek- en galerijflats, maisonnettes, woningen op de begane grond en een aantal eengezinswoningen. Van het aanbod is 15 procent speciaal geschikt voor ouderen. Het hotel krijgt 270 kamers.

Reageer op dit artikel