nieuws

Oost-Europa klopt in groei westerse bouw

bouwbreed

De bouw in Oost- en Midden-Europa is bezig aan een indrukwekkende inhaalrace. Vrijwel zonder uitzondering trekt de productie in het oosten tientallen procenten sterker aan dan in het westen.

Het opmerkelijkst is het herstel van het per 1 januari tot de Europese Unie toegetreden Bulgarije. Vorig jaar kende het land gedurende vrijwel het gehele jaar krimp. In het vierde kwartaal keerde het tij en slaagden de Bulgaarse bouwers erin een groei van 22,2 procent te realiseren. De omslag gaf nog maar een tipje te zien van de stroomversnelling waarin de Bulgaren terecht zijn gekomen. In het eerste kwartaal van dit jaar noteert het Europese statistische bureau Eurostat een groei van maar liefst 62,8 procent.
De statistici in Luxemburg registreren in de eerste drie maanden van het jaar voor de eurozone gemiddeld een stijging in de bouwproductie van 10,8 procent. De grond-, wegen- en waterbouw veert een stuk sneller op dan de burgerlijke en utiliteitsbouw. Tegenover de 14,5 procent groei van de sector gww staat slechts een toename van 9,4 procent van de b&u. Blijkbaar zitten de overheden weer een stuk beter bij kas dan enkele jaren geleden.

Mager

In de eurozone blijft Nederland in het eerste kwartaal met een score van 7,9 een procentpunt achter bij het gemiddelde. Ook in het laatste drie maanden van 2006 kon Nederland zich niet meten met de landen om ons heen. De 3,3 procent extra stak destijds mager af bij de 6,8 procent die de andere eurolanden in doorsnee lieten noteren.
De cijfers van de eurozone worden sterk beïnvloed door de krachtige opmars van Duitsland. De oosterburen kwamen vorig jaar langzaam weer op stoom met groeicijfers variërend tot 9,4 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar maakten de Duitsers nogmaals een sprong voorwaarts van 28,7 procent. Met die prestatie verkeert het land in een soortgelijke situatie als de snelle groeiers Tsjechië en Roemenië.
België komt in het eerste kwartaal voor de dag met 8,3 procent meer bouwproductie. Groot-Brittannië moet zich tevreden stellen met een povere groei van 3,3 procent. Met die geringe vooruitgang zetten de Britten zich naast Ierland en Hongarije.
Het enige land in de Europese Unie met een afnemende bouwproductie is Portugal. De daling bedroeg in het eerste kwartaal 6,9 procent.

Reageer op dit artikel