nieuws

Ook kartelonderzoek naar aannemer Balfour Beatty

bouwbreed

Balfour Beatty, de grootste aannemer van Engeland, heeft vrijdag toegegeven betrokken te zijn bij het alsmaar uitdijende onderzoek naar verboden prijs- en marktafspraken in de Britse bouw.

Het bouwbedrijf liet weten vorig jaar al uit eigen beweging met informatie naar kartelautoriteit OFT te zijn gestapt. Dat gebeurde na intern onderzoek “of we voldoen aan de concurrentiewet”, aldus Balfour Beatty.
De aannemer zegt zelf naar buiten te treden “gezien recente aankondigingen” van andere bouwondernemingen. Het bedrijf verwijst daarmee naar mededelingen eerder deze week van Kier, Rok, Galliford Try en bouwer en dienstverlener Interserve.

Connaught

Behalve Balfour Beatty trad vrijdag ook Connaught naar buiten. Eerder al had Carrilion, de tweede bouwer van het land, aangegeven dat twee vestigingen van het vorig jaar overgenomen Mowlem door de OFT zijn bezocht terwijl de bouwdivisie Bluestone van Morgan Sindall hetzelfde is overkomen. Een woordvoerder van BAM deelt desgevraagd mee “geen enkele informatie te hebben dat de Britse dochter HBG UK bij de zaak is betrokken.”
In de meeste aankondigingen wordt de eigen betrokkenheid nadrukkelijk gerelativeerd. Connaugt zegt dat het “recent door de OFT is benaderd, maar dat de tenders een erg klein deel van de activiteiten van de groep vertegenwoordigen.”

Openbaarheid

Kier stelde eerder dat het ging om zeventien tenders van regionale vestigingen “die een erg klein deel vormen van de biedactiviteiten van Kier Regional”, terwijl Interserve komt met precies dezelfde zinsnede.
Een woordvoerder van OFT in Londen zegt niet te weten waarom de bedrijven opeens nu in de openbaarheid treden. “Dat is volledig hun eigen verantwoordelijkheid. Dit is een complex onderzoek, wij weten nog niet wanneer we zelf met resultaten naar buiten kunnen komen. Zolang het onderzoek loopt geven we ook verder geen verklaringen.”

Reageer op dit artikel