nieuws

Notarissen nalatig bevonden bij geldterugactie Exakta

bouwbreed

Vier (oud-)notarissen zijn nalatig geweest bij de geldterugactie van de inmiddels failliet verklaarde kozijnenfabrikant Exakta uit Winterswijk. Dat heeft de Kamer van Toezicht, de tuchtrechtelijke instantie voor notarissen, geoordeeld.In haar uitspraak meldt de Kamer van Toezicht dat de notarissen onvoldoende bekend waren met de voorwaarden waaronder de deelnemers hun geld van Exakta zouden terugkrijgen. De notarissen, van wie er nog twee in functie zijn, hebben een waarschuwing gekregen.

In 1998 en 1999 hield Exakta een promotieactie voor consumenten. Die konden na 7,5 jaar het volledige aankoopbedrag van kozijnen terugkrijgen. Maar volgens de gedupeerden is dat tot op heden niet gebeurd.
Het voormalige notariskantoor De Vijf Zuylen, dat is opgegaan in Dirkzwager Arnhem, zorgde voor de administratieve afwerking. Volgens de gedupeerden voorzag de geldteruggarantie erin dat ze onder alle omstandigheden hun investering na 7,5 jaar zouden terugkrijgen.
De gedupeerden stelden vorig jaar de vier notarissen aansprakelijk. De notarissen gingen in verweer. Volgens hen waren zij alleen verantwoordelijk voor het administratieve verloop van de actie. De notarissen beweren dat ze van financiële aansprakelijkheid waren uitgesloten.

Schadeclaim

Advocaat R. de Lange dient namens 150 gedupeerden een schadeclaim van ongeveer 3 miljoen euro in bij de notarissen, liet hij gisteren weten. Daarvoor zal hij bij de Arnhemse rechtbank een collectieve claim indienen. Volgens de raadsman staat zwart-op-wit op het garantiecertificaat dat de notarissen erop zouden toezien dat de deelnemers het aankoopbedrag terugkregen, mits ze aan de voorwaarden voldeden.
In totaal deden 1600 mensen mee aan de actie. De schade bedraagt naar schatting 20 miljoen euro. De raadslieden van de notarissen waren niet voor commentaar bereikbaar. De rechtbank in Zutphen verklaarde Exakta begin vorig jaar failliet.

Reageer op dit artikel