nieuws

Noord-Duitsers halen bouw-cao flink onderuit

bouwbreed Premium

Aannemers met werk in Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein moeten zich voorbereiden op pittige vakbondsacties. In Duitsland wordt woedend gereageerd op het onderuithalen van een moeizaam bereikt akkoord over de bouw-cao.

Zowel werkgevers als werknemers reageren met ontzetting. Onder regie van de als arbiter ingezette oud-minister Wolfgang Clement kwam in mei een uitzonderlijke flexibel principe-akkoord tot stand. Aan de ene kant werd de 680.000 bouwvakkers een loonsverhoging van 3,5 procent in het vooruitzicht gesteld.
Anderzijds verscheen een clausule dat bedrijven in moeilijkheden 8 procent onder het cao-loon kunnen duiken. Daarmee leken alle bezwaren van de achterban bezworen. Eerder dit jaar werden de werkgevers na een principe-akkoord teruggefloten door hun bonden in Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en de nieuwe deelstaten in het oosten.
“Met grote verbazing heb ik kennisgenomen van de mislukking van de arbitrage”, zegt Thomas Bauer van Bauindustrie, de brancheorganisatie van de grote aannemers. “Alleen de bonden in Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein wijzen de door henzelf naar voren gebrachte en uitonderhandelde clausule af”.
Bauindustrie adviseert zijn leden te doen of hun neus bloedt en op bedrijfsniveau per 1 juni de nieuwe cao-regels in te voeren.
De pijn zit vooral bij de kleine bouwbedrijven. Bij brancheorganisatie Baugewerbe wezen 30 van de 34 bonden het akkoord af. Naar stemmen gemeten kon 76,4 procent van de achterban uitstekend met het akkoord uit de voeten.
Volgens voorzitter Klaus Wiesehügel van IG Bau kunnen de werkgevers heftige strijd tegemoet zien. De vakbond vindt het alleszins rechtvaardig dat zijn leden meeprofiteren van de sterk aantrekkende bouwmarkt in Duitsland.

Reageer op dit artikel