nieuws

Nederlands Historisch Museum in Arnhem krijgt vorm van Canontoren

bouwbreed

Het Arnhemse ontwerp voor het Nationaal Historisch Museum (NHM) is een ‘Canontoren’, gebaseerd op de nationale canon van de Nederlandse geschiedenis. Minister Plasterk ontving de Arnhemse plannen van burgemeester Krikke.

Het gebouw is ontworpen door Francine Houben van Mecanoo Architecten uit Delft. Als het aan Arnhem en Gelderland ligt, wordt het museum op de Waterberg gebouwd, tegenover het Nederlands Openluchtmuseum.
Het ontwerp bestaat uit een stapeling van zes ringen rondom een centrale kegelvormige vide met lichtkoepel. De vijftig canonvensters worden verdeeld over vijf gestapelde verdiepingen. Elke verdieping gaat over een bepaalde periode van de vaderlandse geschiedenis, van de prehistorie tot de geschiedenis van de 20ste eeuw.
Door de vide, die naar boven toe breder wordt, springen de galerijen elke hogere etage een stuk in, zodat van de rand van elke galerij teruggekeken wordt op een deel van de galerijen eronder. De zesde en bovenste galerij geeft zowel zicht op alle vijf lagen geschiedenis als een panoramisch uitzicht op de omgeving.
Het gebouw krijgt een stalen constructie, maar wordt bekleed met traditioneel baksteen. Het gebruik van de klei uit het Nederlandse rivierenlandschap wordt beschouwd als een ode aan de Nederlandse bouwcultuur.
Het Delftse architectenbureau Mecanoo Architecten is geen onbekende voor de stad Arnhem. Het bureau ontwierp eerder het entreepaviljoen en het HollandRama van het Nederlands Openluchtmuseum. Uit de plannen komt naar voren dat eventueel een ondergrondse gang kan worden gemaakt van het Nationaal Historisch Museum naar HollandRama.
De totale kosten van de bouw van het museum worden geschat op 50 miljoen euro. De provincie heeft al aangegeven een aanzienlijk deel daarvan voor haar rekening te willen nemen.
Als minister Plasterk Arnhem aanwijst als vestigingsplaats voor het museum, begint de bouw van het 10.000 vierkante meter grote complex met ondergrondse parkeervoorzieningen in 2009. De opening van het Nationaal Historisch Museum staat dan gepland voor het voorjaar van 2011.

Reageer op dit artikel