nieuws

Nadenken over risico’s van betonkernactivering

bouwbreed

Hij noemt het een toe te juichen hype, maar praat tegelijkertijd over de risico’s ervan. Wim Verburg, projectmanager bij Stichting Bouwresearch, waarschuwt vandaag in de bijlage Beton in Beeld voor de onherroepelijkheid die eigen is aan betonkernactivering (bka). Want eenmaal daarvoor gekozen, is er geen weg meer terug. En het werkt duidelijk anders – trager – dan een gewoon verwarmings- of koelingssysteem. Daarvan zijn veel opdrachtgevers zich niet of te weinig bewust.

Hij noemt het een toe te juichen hype, maar praat tegelijkertijd over de risico’s ervan. Wim Verburg, projectmanager bij Stichting Bouwresearch, waarschuwt vandaag in de bijlage Beton in Beeld voor de onherroepelijkheid die eigen is aan betonkernactivering (bka). Want eenmaal daarvoor gekozen, is er geen weg meer terug. En het werkt duidelijk anders – trager – dan een gewoon verwarmings- of koelingssysteem. Daarvan zijn veel opdrachtgevers zich niet of te weinig bewust.
Feit blijft dat betonkernactivering, waarbij voor koude- en warmteopslag gebruik wordt gemaakt van de buffercapaciteit van met name betonnen vloeren, duidelijk ingeburgerd raakt. Goed voor het milieu, maar onder voorwaarden. Want het systeem is zeker niet voor ieder gebouw en elke gebruiker geschikt, aldus Verburg.
In de bijlage Beton in Beeld komen verder aan het woord: de VBK Groep uit Hoorn, die heel bewust kiest voor prefab, en Gerrit van Wylick, bedenker van de isolerend afschotmortel, over zijn naderende terugtrekking.
Op 15 november wordt, tijdens de vijftigste Betondag, een vierdubbel jubileum gevierd. En bij de dan uit te reiken Betonprijs telt nu ook de categorie Uitvoering mee (met dank aan Stubeco).
Op materiaalgebied in deze Beton in Beeld aandacht voor zowel vezelbeton als zeerhogesterktebeton en wat te denken van het verlijmen van beton op staalplaat?
We kijken verder naar het lengterecord brugliggers van Haitsma, bezoeken projecten in Groningen, Amersfoort, Enschede, Den Haag, de Wieringermeer en maken tot slot een uitsstapje naar het buitenissige zwembad van het Italiaanse plaatsje Caldaro.
Meer nieuws in de bijlage Beton in Beeld, die vandaag bij Cobouw is gevoegd.

Reageer op dit artikel