nieuws

Metal-stud krijgt eindelijk concurrentie

bouwbreed Premium

Geurts Fijntimmerwerk uit Vierlingsbeek heeft een houten variant bedacht voor de metal-studwand. Het technische concept ligt er, maar er is nog geen fabrikant die de ‘wood-stud’ in massa wil produceren en op de markt wil brengen.

Het lijkt zo logisch: een studwand uitgevoerd in hout. Alleen kwam niemand erop. Tot directeur-eigenaar Wim Geurts van Geurts Fijntimmerwerk enkele jaren geleden een vertegenwoordiger op bezoek kreeg om een aluminium scheidingswand te verkopen. “Wat heb ik daar als houtverwerker aan, dacht ik. Maar zijn bezoek bracht mij op het idee om het principe van een metal-studwand in hout uit te voeren.”
Zo ontstond de wooden-studwand: uit OSB-stroken vervaardigde profielen als draagframe voor een scheidingswand. Volgens Geurt is OSB prijstechnisch het beste materiaal voor deze toepassing. Syntens, stimulator van innovaties, werd erbij gehaald en zij liet TNO een onderzoek doen naar de commerciële en technische haalbaarheid van het systeem. Uit dat onderzoek bleek dat er een grote potentiële markt ligt voor de wooden-studwand: de doe-het-zelver.
Volgens de onderzoekers moet het product in staat zijn om een eigen positie te veroveren naast de metal-studwand. Vooral wat betreft duurzaamheid kan de houten scheidingswand zich in positieve zin onderscheiden. “Hout is een vernieuwbare grondstof en het maken van een scheidingswand van hout kost minder energie dan het maken van een metalen wand”, licht Geurts toe.
Voor de timmerfabrikant waren de uitkomsten van het TNO-rapport reden genoeg om patent aan te vragen op de wooden-studwand. Vervolgens moet het product nog uitgebreid worden getest voordat het de markt op gaat. Essentiële punten zijn de akoestiek, levenscyclus, brandwerendheid en esthetische uitstraling.

Massaproductie

De volgende stap is een fabrikant c.q. leverancier vinden die de wooden-stud in massaproductie wil nemen met een volautomatisch machinepark.
“Een wandenfabrikant of plafondlegger bijvoorbeeld”, geeft Wim Geurt te kennen. Geurts Fijntimmerwerk zal die taak in elk geval niet op zich nemen. “Daar hebben wij de capaciteit niet voor. We zouden ons hele productieproces moeten omgooien. Wij willen wel graag meedenken in de ontwikkeling van het product. De brandwerendheid bijvoorbeeld is nog een punt van zorg. Dankzij mijn contacten in Duitsland heb ik een plaatmateriaal gevonden dat volledig brandwerend is en eventueel als vulling in de frames kan worden geplaatst.”
De wooden-stud wordt aan de onderkant vastgezet op een houten regel die net zo breed is als de wand. Er kan gebruik worden gemaakt van een H- of I- of U-profiel van OSB. De profielvormen variëren in breedte: 50, 75 of 100 millimeter, met een wanddikte van circa 9 millimeter. Het frame kan enkelvoudig of dubbel gescheiden worden uitgevoerd. De paneelhoogte bedraagt circa 3000 millimeter.
De verbinding van de stijlen tussen het plafond en de vloerregel is te realiseren via een opzetstukje van hout/OSB, metaal of kunststof. Deze extra neus wordt vastgeniet. Het enkelvoudige en dubbel gescheiden frame kan worden voorzien van spouwvulling, die met een mechanische verbinding wordt vastgezet. De flenzen van OSB, die de vulling met plaatmateriaal en de staanders verbinden, worden vastgezet met een mechanische klemverbinding. Alléén een lijmverbinding wordt niet voldoende geacht.

Reageer op dit artikel