nieuws

Luchtkwaliteit in Vlaamse huizen vaak zorgwekkend

bouwbreed

De kwaliteit van de lucht in de Vlaamse huizen is in de meeste gevallen nog ongezonder dan de buitenlucht. Soms is de lucht binnenshuis zelfs veertig keer vuiler dan buiten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de tegenhanger in Vlaanderen van het TNO in Delft.

De enige raad die het VITO zegt te kunnen geven is de huizen goed te luchten omdat de echte oorzaken en de gevolgen van de luchtvervuiling binnenshuis nader onderzocht moeten worden.
Het VITO onderzocht de kwaliteit van de binnenlucht in een vijftigtal Vlaamse huizen op verschillende locaties. Er werd gericht gezocht naar vijftien schadelijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende benzeen (risico op leukemie), fijnstof (longaandoeningen) en formaldehyde (gevaar voor neus- en larynxkanker).

Verontrustend

Volgens het VITO waren de resultaten verontrustend. De concentraties van de schadelijke stoffen lagen meestal hoger binnenshuis dan buitenshuis en op vrijwel alle plaatsen werden de richtwaarden van de Vlaamse milieuwetgeving overschreden. Dat gold met name voor benzeen en formaldehyde. De oorzaken van de luchtvervuiling binnenshuis zijn zeer uiteenlopend, zo zegt een van de onderzoekers van het VITO. Zo kan benzeen in de lucht komen door uitlaatgassen, bijvoorbeeld als de auto in de garage wordt gestart of wanneer er ergens brandstof is opgeslagen. Binnenshuis roken en het langzaam uitharden van verf en lijm zijn ook belangrijke veroorzakers van benzeenvervuiling. Formaldehydevervuiling is dan weer vooral het gevolg van het binnenshuis bouwen en klussen met vezel- en spaanplaten.
Een andere schadelijke stof, perchloorethyleen, wordt dikwijls gebruikt in de stomerij. Wie zijn kleren vaak laat stomen kan ze beter eerst en tijdje buiten hangen voor ze in de kleerkast op te bergen.

Richtwaarden

De mate van gevaar voor de gezondheid van de slechte luchtkwaliteit binnenshuis kan moeilijk worden vastgesteld omdat er weinig richtwaarden voor bestaan. Volgens het VITO moet daarover dringend onderzoek plaatsvinden. Wel is het zo dat de vijftien geselecteerde schadelijke stoffen aandoeningen kunnen veroorzaken als hart- en ademhalingsproblemen, kankers aan de luchtwegen, leukemie, anemie, nier- en leveraandoeningen, klierproblemen en teelbal-, lymfe- en slokdarmkanker.

Reageer op dit artikel