nieuws

Leeuwarder wijk krijgt mogelijk hypermarché

bouwbreed Premium

Het Leeuwarder college van B en W is voorstander van de bouw van een megasupermarkt bij de nieuw aan te leggen woonwijk De Zuidlanden.

Het uitgangspunt is dat de hypermarché een totaaloppervlakte van 7000 vierkante meter krijgt. De helft daarvan bestaat uit levensmiddelen, de andere helft uit non-food.
Leeuwarden hoopt met de nieuwe formule meer Friezen naar de stad te krijgen. Het nieuwe megawinkelcentrum moet aan de rand van de nieuwe wijk komen, langs de A32. “We denken dat het winkelend publiek af zal komen op iets nieuws”, aldus de Leeuwarder ambtenaar Ton Ettema.
Het voorstel wordt komende maandag behandeld in de gemeenteraad. Een aantal partijen in de raad, waaronder de VVD en de Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP) is overigens kritisch over het voorstel. De Leeuwarder ondernemersvereniging LEON is vooral bang voor omzetverlies van bestaande supermarkten en detailhandel in de wijken en in de binnenstad als er een hypermarché wordt gebouwd. Voorzitter Eric Bos van LEON: “Supermarkten in de wijken zullen moeilijk overleven, blijkt uit onderzoek van groothandel Schuitema van supermarktketen C1000.”
Hij denkt niet dat de nieuwe megasuper Friezen uit de rest van de provincie zal aantrekken, zoals de gemeente voorspelt. ‘De meeste Friezen wonen in Leeuwarden en die gaan niet naar winkels in het centrum als ze de hypermarché bezoeken.”

Reageer op dit artikel