nieuws

Leeuwarder hogeschool krijgt glazen aureool

bouwbreed Premium

De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) wordt deels gesloopt en deels verbouwd. Een deel van de sporthal van de Bouhof, het onderkomen van de NHL, wordt afgebroken. Maar het merendeel van de oudbouw blijft staan en wordt gerenoveerd. Daaromheen komt een 700 meter lange vierkanten glazen ring. Dinsdag gaat hiervoor de eerste paal de grond in.

Met beide handen omklemt projectleider Rik van Dommele het hekwerk rondom de bouwplaats van de nieuwbouw van de
Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). Er wordt volop gesloopt. Hij wijst naar een kraan die een klein stukje constructiemetaal oppakt en in een container deponeert. “Slopen in Nederland gebeurt met precisie”, constateert hij. “Elk klein stukje afval wordt hergebruikt.”
De eerste paal die dinsdag in de grond gaat, wordt er overigens in gegoten; geheid wordt er niet. Het ontwerp van de nieuwbouw is van architect Herman Hertzberger. “Mooi en functioneel”, oordeelt Van Dommele. “De uitdaging was om het oude gebouw van architect Bonnema, dat doet denken aan aan elkaar geplakte kubussen, passend uit te breiden.”
Met de nieuwbouw is een investering van 50 miljoen euro gemoeid. Hoofdaannemer is BAM, Imtech is de installateur. Eind volgend jaar moet het nieuwe gebouw klaar zijn. Het grondoppervlak meet dan ruim 42.000 vierkante meter, bijna twee keer zoveel als nu. De Leeuwarder vestiging van de NHL zit daarmee op één locatie. De onderkomens elders in de stad worden afgestoten.

Etslaag

De glazen ring, het opvallendste onderdeel van de unilocatie, noemt de projectleider een vierkant aureool. “Hij komt ongeveer 6 meter boven de grond en lijkt daardoor een beetje te zweven.”
De 12,6 meter brede ring heeft twee verdiepingen en staat via binnenstraten in verbinding met de bestaande bouw. Op delen van het grote glasoppervlak komt een matte zonwerende etslaag om te voorkomen dat het binnen te warm wordt. Ook wordt op verschillende glasstroken een zeefdrukmotief aangebracht, wat een gevarieerd gevelbeeld geeft. De ring rust op betonnen kolommen. De hoofdentree krijgt een overhangende uitkraging. Bijzonder is dat de warmte en de koeling van het pand voor meer dan de helft worden opgewekt door warmte-koudeopslag. ‘We wilden niet zo maar investeren in allerlei duurzame technische foefjes. Aardwarmte kan op deze schaalgrootte duurzaam worden gebruikt.”
Wel heeft de NHL, die onderdeel wordt van een nieuw aan te leggen kenniscampus, een werkgroep die studenten en gebruikers wijst op een milieuvriendelijk gebruik van het gebouw. De sloop begon een maand geleden, iets later dan gedacht. “De aanbesteding viel hoger uit en er moest nog een vrij complexe sanering en omlegging van een beekje hierachter plaatsvinden”, licht Van Dommele toe.
Om desoriëntatie van de ongeveer twintig vleermuizen die in het tegenovergelegen Rengerspark wonen, tegen te gaan worden er binnenkort over een lengte van 150 meter schermen geplaatst van 3 meter hoog. Van Dommele: “De diertjes vliegen elke avond vanuit het Rengerspark over dit watertje naar recreatiegebied de Grote Wielen.”
Er moet nog ongeveer voor 10 miljoen euro aan contracten worden aanbesteed voor de aankleding van het interieur en het buitenterrein. Van Dommele ziet vooral de aanleg van de ring met spanning tegemoet. “Je hebt dan een soort productietrein die over het terrein gaat, die staal, beton en daarna glas toevoegt. Ik hoop dat het tempo er dan in blijft en er op snelheid kan worden gebouwd.”

Reageer op dit artikel